Yhdysvallat tienhaarassa: Onni suosii altavastaajaa

Institute Programme Director Mika Aaltola wrote in his blog on the website of Turun Sanomat (17.10.), that Barack Obama won the second election debate. In his opinion the battle has become much more even since the first TV debate.

 

 

Onni suosii altavastaajaa

Barack Obama voitti toisen vaaliväittelyn. Mitt Romney olisi tarvinnut voiton säilyttääkseen hyvän kirivaihteensa. Kampailu on tasoittunut huomattavasti ensimmäisen väittelyn jälkeen.

Eilisen väittelyn teemat kertoivat, missä ehdokkaat uskovat olevan ääniä. Kummatkin ehdokkaat pyrkivät korostamaan naisten asioiden tärkeyttä. Romney näki erityisesti naisten työttömyyden kohonneet Obaman kaudella. Hän tarjosi yleislääkkeeksi työpaikkojen luomista.

Obama on edellä naisten kannatuksessa. Hän korosti Romney ja republikaanien vaarallisuutta naisten kannalta. Tässä aiheessa republikaanien lennokkaat ja tyhmät kannanotot esimerkiksi sukupuoliseen väkivaltaan ja ehkäisyyn kaivavat maata Romneyn alta.

Hispaanit olivat toinen kohderyhmä. Heidän määränsä on nousut erityisesti vaa’ankieliosavaltioissa. Teekutsuliikkeen jyrkkyys on ajanut republikaanit nurkkaan. Romneyn on hyvin vaikea muuttaa mustaa valkoiseksi ja väittää olevansa maahanmuuttajien asialla. Obama onnistui kertomaan näille ryhmille maltillisemmasta linjastaan.

Vaa’ankieliosavaltioista merkittävin taistelu käydään Ohiossa. Siellä on yhä enemmän maahanmuuttajia ja vähemmistöjä. Mutta merkittävämpi tekijä on autoalan työpaikat. Talouskriisin helpottamiseksi Obama elvytti huomattavasti juuri autoalaa. Tämä suosii häntä selvästi. Romney toistaa taas verohelpotuksia ja työpaikkojen luomista. Tämä on saanut kannatusta Ohiossa. Mutta hänen ongelmaan on naiset, vähemmistöt ja autoalan työntekijät. Ilman selkeää Romney-ilmiötä tie on hänelle hyvin vaikea. Jos Obama voittaa Ohiossa, hän voi hävitä kaikissa muissa täpärissä osavaltioissa.

Jos vaalit olisi pidetty maanantaina, olisi Romneyllä ollut hyvän nosteen ansiosta mahdollisuus voittoon. Jos vaalit olisivat ensi maanantaina, Obama todennäköisesti voittaisi. Kamppailu käy yhä intensiivisemmäksi. Erityisesti Romneylla ja hänen tukiryhmillään on runsaasti varoja jäljellä. Loppukirin aikana syötetään mainostamiseen satoja miljoonia dollareita. Tässä on yksi Romneyn valteista. Hänellä on enemmän varoja jäljellä.

Lehdistö, sosiaalinen media ja äänestäjät pitävät jännityksestä. Vaalit ovat myös viihdettä. Draamaa halutaan. Tämä vaikutti ensimmäisessä väittelyssä Obamaa vastaan ja toisessa hänen puolestaan. Amerikkalaiset rakastavat altavastaajaa. Vaalitaistelussa on kohtalokas virhe näyttää voitonvarmuutta. Obama syyllistyi tähän ensimmäisessä väittelyssä. Hän yli tarpeeksi ylimielinen ollakseen valmistautumatta ja puolustautumatta kunnolla. Tämän katsojat huomasivat. Eilen Obama oli nälkäinen, varma ja nopea. Toisaalta aikaa on tarpeeksi vielä nähdä Romneyn nousu aivan vaalien alla.

Toimivissa demokratioissa vaalit ovat vaikeasti ennustettavia. Yhdysvallat ei ole Venäjä. Kaikki on pienestä kiinni. Tilanne saattaa olla toinen jo ensi viikolla.