USA punnitsee voimatoimia
Helsingin Sanomat
Matti Mielonen & Juho-Pekka Pekonen

As Médecins Sans Frontières (MSF) confirmed the use of nerve agents in the Syrian civil war, Institute Programme Director Mika Aaltola commented on a possible US intervention to the crisis in Syria in an interview by the daily Helsingin Sanomat on 25 August. 

 

Link to the article in Helsingin Sanomat (in Finnish)

 

Paine Syyrian hallinnon vastaisten sotilaallisten toimien aloittamiseksi kasvoi Yhdysvalloissa lauantaina. Lauantaina saatiin myös tähän asti vahvin osoitus kaasun käytöstä Syyrian sisällissodassa kuluneella viikolla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi saaneensa syyrialaisista sairaaloista tietoja, että niissä on hoidettu 3600:aa ihmistä, joilla oli hermomyrkkyjen aiheuttamia oireita. Hoidetuista 355 kuoli, järjestö kertoi tiedotteessaan.

Yhdysvaltain viranomaiset punnitsevat jo sanomalehti New York Timesin mukaan ilmaiskujen aloittamista. Puolustusministeri Chuck Hagelin mukaan Yhdysvaltain sotilasjohto on esitellyt presidentti Barack Obamalle myös muita vaihtoehtoja.

Obama punnitsi keinoja lauantaina turvallisuusneuvonantajiensa kanssa uutistoimisto AFP:n mukaan maltillisesti. Hän määräsi tiedustelun varmentamaan tiedot Syyriasta.

Myös Yhdysvaltain-suhteiden asiantuntija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että Yhdysvallat voi jo valmistautua voimatoimien käyttöön.

“Tilanne Lähi-idässä on jo riistäytynyt Yhdysvaltojen hallinnasta. Viime hetkinä paine tehdä toimenpiteitä Bashar al-Assadin hallintoa vastaan on selkeästi lisääntynyt”, Aaltola arvioi lauantaina HS:lle.

Yhdysvalloilla on uutistoimisto Reutersin mukaan nyt Välimerellä neljä risteilyohjuksilla varustettua alusta.

Aaltolan mukaan Yhdysvallat punnitsee sotilaallisia toimia ilman YK:n valtuutusta, koska se on turhautunut turvallisuusneuvoston yrityksiin ratkaista Syyrian verinen konflikti. Venäjä on estänyt YK:n toimet Syyriaa vastaan kansannousun alusta alkaen, kahden vuoden ajan.

“Toimenpiteet eivät ehkä ainakaan aluksi ole kovin laajamittaisia, ehkä risteilyohjusiskuja Syyrian strategisiin kohteisiin. Lentokieltoalueet ja muut suuret toimet tuntuvat vielä kaukaisilta ilman YK:n mandaattia”, Aaltola arvioi. Yhdysvallat teki ilmaiskuja esimerkiksi Kosovossa 1990-luvulla ilman YK:n valtuutusta.

Obama on todennut, ettei hän haluaisi viedä Yhdysvaltoja uuteen kalliiseen ja seurauksiltaan arvaamattomaan sotaan.

Tilanne kiristyi kuluneella viikolla, kun Syyrian oppositio väitti hallituksen joukkojen surmanneen keskiviikkona satoja ihmisiä kemiallisilla aseilla Damaskoksen lähellä. Syyrialainen ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi lauantaina, että kuolleita olisi ollut 322, joista lapsia oli 54.

Obama varoitti vuosi sitten Syyrian hallitusta, että juuri kemiallisten aseiden käyttäminen ajaisi lännen puuttumaan sisällissotaan. Kun kaasuiskuja epäiltiin kesäkuussa, Yhdysvallat sanoi antavansa kapinallisille jonkinlaista sotilaallista apua.

Sotilaallinen isku voisi Aaltolan mukaan jopa parantaa Obaman suosiota. “Paine näyttää päättäväiseltä kasvaa Washingtonissa. Isku näyttäisi siltä, että Obama on kyennyt toimimaan.”

Obaman hallinto on pyrkinyt puuttumaan muun muassa Egyptin ja Libyan kansannousuihin ilman suoria voimatoimia.

Lähi-idän asiantuntija, professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ei usko, että Yhdysvallat lähtisi laajamittaiseen sotaan Syyriaa vastaan.

“Myös Syyrian hallinnolle olisi keskeinen intressi, etteivät Yhdysvallat ja länsimaat puuttuisi sotilaallisesti maan tilanteeseen”, Juusola arvioi.

Juusolan mukaan Syyrian hallinto ehkä olettaa Yhdysvaltojen tekevän yksittäisen iskun tai iskusarjan kaasuiskun takia.

Toisaalta iskut voisivat olla Juusolan mielestä jopa eduksi Syyrian hallinnolle, koska ne tukisivat propagandaa, jonka mukaan lännen tarkoituksena on kaataa Syyrian poliittinen johto.

Tilanne Syyriassa on Aaltolan mukaan jo lohduton ja vaikea:

“Jos Yhdysvallat lähtee al-Assadin vastaisiin toimiin, voi islamistinen oppositio päästä valtaan. Tilanne näyttää lohduttomalta ja liian monimutkaiselta Yhdysvaltain sotilaallisilla instrumenteilla hoidettavaksi.”

Syyrian hallitus väitti lauantaina kapinallisten käyttäneen kemiallisia aseita. Myös Venäjä syytti kapinallisia, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC

Iran ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että sillä on todisteita kapinallisten kemiallisten aseiden käytöstä. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif myös ilmoitti Syyrian päästävän YK:n tarkastajat paikkoihin, joissa kemiallisia aseita on väitteiden mukaan käytetty.