Toista kauttansa Yhdysvaltain presidenttinä aloittava Barack Obama on jo varmistanut paikkansa historiankirjoissa. Mikäli seuraavat neljä vuotta ovat menestyksekkäitä, Obamasta voi tulla yksi Yhdysvaltain historian arvostetuimmista presidenteistä.

Obama keskittyy toisella kaudellaan ennen kaikkea sisäpolitiikkaan. Obaman on varmistettava, että hänen ensimmäisen kauden uudistuksena saadaan pannuksi toimeen. Lisäksi hänen on pyrittävä tekemään muutoksia Yhdysvaltain siirtolais- ja ilmastopolitiikkaan.

Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan on muodostumassa erityinen ”Obaman oppi”. Ulkopolitiikan painopisteen siirtyminen Aasiaan jatkuu. Turvallisuusuhkiin pyritään vastaamaan edullisilla keinoilla, kuten käyttämällä miehittämättömiä lennokkeja, erikoisjoukkoja ja kyberaseita.

Euroopan on kannettava aiempaa suurempi vastuu omasta puolustuksestaan ja turvallisuudestaan samoin kuin suhteistaan itäisiin ja eteläisiin naapureihinsa. EU:n kannattaa tavoitella vapaakauppa-alueen muodostamista Yhdysvaltain kanssa niin kauan kuin Obama on maan johdossa.