Presidentti Xi Jinpingin kaudella Kiinan ulkopolitiikka on muuttunut aiempaa ennakoivammaksi. Kiinan talouskehitystä pyritään edistämään kaupan avulla.

Xi on ottanut käyttöön uusia ulkopoliittisia käsitteitä ja korostanut Kiinan halua rakentaa ”kaikkien aidosti jakama maailma”, jossa vallitsee rauha, yhteistyö ja vauraus. Uusilla käsitteillä Kiina pyrkii haastamaan retorisella tasolla Westfalenin järjestelmän, joka nähdään länsimaiden dominoimaksi.

Sekä talouskasvun turvaamisen että länsimaiden haastamisen taustalla on sisäpoliittiset syynsä: kommunistipuolue haluaa niillä varjella omaa legitimiteettiään. On kyseenalaista, ovatko tavoitteet sovitettavissa yhteen pitkällä aikavälillä.

Xille on luotu julkisuuskuvaa vahvana johtajana ja valtiomiehenä myös ulkopolitiikan saralla. Nähtäväksi jää, muuttuuko Kiinan ulkopolitiikka aiempaa itsevarmemmaksi. Kommunistipuolueen on joka tapauksessa vuonna 2021 koittavan satavuotisjuhlansa alla esiinnyttävä isänmaallisena ja Kiinan suuruuden palauttamiselle omistautuneena.