yhteenveto

Kun Britannian konservatiivipuolue muodosti vuonna 2010 yhteishallituksen liberaalidemokraattien kanssa, liberaalidemokraattien euromyönteisyyden uskottiin tasapainottavan konservatiivien sisällä vaikuttavan EU-kriittisen ryhmän vaikutusta. Konservatiivien vetämä brittihallitus on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi kumppaniksi monilla EU-politiikan alueilla.

Pääministeri David Cameronin kannatuksen heikkeneminen, Euroopan talouskriisi sekä Euroopan talous- ja rahaliiton uudistukset ovat muuttaneet Britannian suhdetta Euroopan unioniin. Britannian ja sen tärkeimpien EU-kumppanien suhteet ovat kiristyneet, ja Britanniassa käydään keskustelua maan oman EU-jäsenyyden ehtojen uusimisesta. Samalla Britannian asema EU:ssa on heikentynyt huomattavasti.

Tammikuussa pitämässään puheessa Cameron linjasi maansa EU-suhdetta: hänen tavoitteenaan on saada Britannialle lisää vaikutusvaltaa EU:ssa, tai mikäli tämä ei onnistu, tehdä Britanniasta itsenäisempi suhteessa EU:hun.

On epävarmaa, kantaako Britannian EU-kriittinen suuntaus yli seuraavien parlamenttivaalien, jotka pidetään viimeistään toukokuussa 2015.