Ranskan reaktiot Ukrainan kriisiin ovat osoitus Ranskan Venäjä-politiikan eurooppalaistumisesta. Tätä kehitystä on vauhdittanut Venäjän toiminta Ukrainassa, mutta eurooppalaistumiseen ovat jo aikaisemmin vaikuttaneet muun muassa Ranskan pettymys kahdenvälisten suhteiden tuomista eduista, ranskalaisten diplomaattien arviot Venäjän ulkopolitiikan kehityksestä ja koko se yhteiskunnallinen kehikko, jossa Ranskan Venäjä-politiikkaa muotoillaan.

Mikäli jossain näissä tekijöissä tapahtuu muutoksia, myös Ranskan Venäjä-politiikka voi muuttua. Lyhyellä aikavälillä on kuitenkin epätodennäköistä, että Ranskan sisäisissä tekijöissä nähtäisiin merkittävää käännöstä.

Ranska laittoi diplomaattisen vaikutusvaltansa peliin Minskin rauhanprosessissa. Tämän vuoksi Ranska ei ole valmis luopumaan Venäjän-vastaisista pakotteista ilman vastinetta. Toisaalta Ranskan sisällä kasvaa paine selvien tuloksien saamiseksi Minskin prosessilta.

Ranskan Venäjä-politiikan eurooppalaistuminen ei tarkoita, että Ranska vain seurailisi yhteistä EU-linjaa, vaan se pyrkii myös vaikuttamaan siihen. Ranska tavoittelee EU:n pakotepolitiikan uskottavuuden ylläpitämistä, mutta pyrkii samalla välttämään EU:n ja Venäjän suhteiden huonontumista kohti pysyvää rakenteellista konfliktia.

David Cadier
David Cadier