Yhdysvallat on läpikotaisin digitalisoitunut valtio, jonka vaalikampanjointi, poliittiset keskustelut ja julkinen mielipiteenmuodostus ovat riippuvaisia erilaisista kyber-toimintaympäristössä toimivista palveluista. Joskus kyber-ympäristössä jopa äänestetään.

Geopoliittisesti motivoituneella vaalihakkeroinnilla voidaan yrittää vaikuttaa ulkopoliittisten vaalikeskustelujen suuntaan ja tukea tai heikentää jotakuta ehdokasta. Hakkeroinnilla voidaan myös aiheuttaa häiriöitä ja kylvää epäilyksiä sekä epäluottamusta vaalien kulkua tai demokraattista järjestelmää kohtaan.

Hakkerointia tukeva valtio voi osoittaa hienostuneita kyber-kykyjään ja siten pönkittää omaa suurvalta-asemaansa. Vaikka vieraan valtion toimet herättäisivät epäilyksiä, valtio saa hakkeroinnilla näkyvyyttä: toimintaa puidaan tiedotusvälineissä ja valtio nousee vaalikeskustelujen valokeilaan.

Näin toimimalla vieras valtio pystyy hienovaraisesti osoittamaan, että sen poliittinen järjestelmä näyttää iskunkestävämmältä ja vakaammalta kuin Yhdysvaltain demokraattinen järjestelmä.

Yhdysvaltoihin kohdistuneen vaalihakkeroinnin onnistuminen saattaa kannustaa samankaltaisiin mutta voimakkaampiin ja laajempiin operaatioihin myös tulevissa demokraattisissa vaaleissa. Hakkerointitapaukset osoittavat, että ilmiö on otettava vakavasti.

Johtaja, päätoimittaja Ulkopolitiikka-lehti
Mariita Mattiisen