Putinin vallan kolme peruspilaria – vakaus, talouskasvu ja Venäjän vahvistunut rooli maailmanpolitiikassa – näyttävät murenevan nopeasti. Monet asiantuntijat ovat tämän vuoksi ennustaneet poliittista epävakautta ja jopa vallanvaihtoa Venäjällä.

Tietyt rakenteelliset tekijät – toisinajattelijoiden voimallisen vaientamisen ja poliittisen teknologian temppujen ohella – kuitenkin tukevat ja ylläpitävät Putinin valtaa siitäkin huolimatta, että Venäjän nykyjärjestelmä toimii monella tapaa heikosti.

Nämä rakenteelliset esteet Venäjän talouden ja poliittisen järjestelmän uudistamiselle säilyvät, vaikka Putin yllättäen syrjäytettäisiin vallasta. Merkittävää uudistuslinjaa ei ole odotettavissa lähitulevaisuudessa.

EU:n ja Suomen tulisi asettaa idänpolitiikan pohjaksi realistinen arvio Venäjän negatiivisesta kehityssuunnasta. Diplomaattiset voitot ovat harvassa ja tuskin minkäänlainen politiikka tuo merkittäviä positiivisia tuloksia lyhyessä ajassa. Nyt kaivataan malttia ja pidemälle katsovaa, periaatteellista politiikkaa.