KOSOVO TARVITSEE EU:LTA SELVIÄ SIGNAALEJA

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista 70:

EU:n pitäisi kyetä luomaan yhtenäisempi näkemys Kosovon tulevaisuudesta. Vain selkeä EU jäsenyysperspektiivi vahvistaisi paikallisten uudistushalukkuutta ja näin ollen myös EU:n toiminnan vaikuttavuutta.

Unioni on lähettänyt Kosovoon historiansa suurimman siviilikriisinhallintamission, EULEXin. Sen tarkoitus on tukea oikeusvaltion instituutioiden kehittymistä eurooppalaisten periaatteiden mukaisesti. Kansainvälisen yhteisön koordinaatio on vaikeaa Kosovossa, sillä eri toimijoilla on eri käsitys siitä onko Kosovo itsenäinen valtio vai jotain muuta. Viisi EU jäsenmaata ei vieläkään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä, mikä osaltaan vaikeuttaa EULEXin toimintaa. EULEX on tekninen operaatio eikä ota kantaa Kosovon statuskysymykseen.

Kaikesta tästä huolimatta Kosovon väestö ja EU:n jäsenmaat odottavat operaatiolta paljon. Kosovolaiset haluaisivat nähdä EU:n passittavan vankilaan maan korruptioskandaaleissa ryvettyneitä johtohahmoja. EU taas haluaisi Kosovon omien instituutioiden ottavan vastuun korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisesta taistelusta.

Vaikka Kosovon poliisi toimii ammattimaisesti pitäessään yllä yhteiskuntarauhaa, sen taidot eivät kuitenkaan vielä riitä rikollisverkostojen purkamiseen. EULEX puolestaan haluaisi vähitellen luopua toimeenpanovallastaan ja keskittyä tarkkailemaan ja opastamaan. EULEX mittaa nyt Kosovon instituutioiden kykyä ottaa täysi vastuu oikeusvaltion kehittämisestä ja suunnittelee oman toimintansa alas ajamista sitä mukaa kun tilanne kohenee.

EULEXin tehokkuutta vähentävät poliittisen epäyhtenäisyyden lisäksi myös byrokraattiset hankintaprosessit sekä liian hidas rekrytointipolitiikka, joka on johtanut pysyvään asiantuntijapulaan. EU:n pitäisikin poliittisen selkeyden lisäksi terävöittää hallinnollista tehokkuutta siviilikriisinhallinnassa.