Islamistipuolue En-Nahdan osallistuminen Tunisian vallankumouksen jälkeiseen politiikkaan on käynnistänyt puolueen toiminnassa mukautumisprosessin teoreettisesta pohdinnasta poliittisiksi käytännöiksi. Muutos salaisesta oppositioliikkeestä osaksi maan nousevaa moniarvoista poliittista järjestelmää koettelee En-Nahdan tärkeintä narratiivia, joka määrittelee liikkeen perusteet ja pyrkii herättämään kiinnostuksen puolueen potentiaalisissa kannattajissa.

Viisi vuotta puoleen laillistamisen jälkeen, islamismin leiman turmeltumisen ja puoluetoiminnan ohjelmallisen epäonnistumisen myötä, puolueen johto ryhtyi ajamaan uusislamistista ”muslimidemokratiaa” vuonna 2016. Tämä semanttinen muutos pyrkii sulattamaan yhteen tunnustuksellisen ja poliittisen koulukunnan sekä historiallisesti erillisen hallintojärjestelmän ja poliittisen kulttuurin.

Retorisesta muutoksesta huolimatta En-Nahdan suurimpana haasteena ovat yhä sen utilitaarinen ote demokraattisiin toimenpiteisiin sekä syvään juurtuneet islamilaiset periaatteet. Vaikka puolue painottaa olevansa valmis myönnytyksiin luultavimmin Tunisian demokraattisen muutoksen pelastamiseksi, sen poliittinen ohjelma, käytännöt ja narratiivi ovat yhä puutteellisia, muuttuvia ja epäluotettavia. Tämä nakertaa puolueen uskottavuutta ja vähentää sen toimintavalmiuksia.

Wolfgang Mühlberger