ISAF‐OPERAATION LEHDISTÖKUVAT ESITTÄVÄT SODAN HUMANITAARISENA OPERAATIONA JA AFGANISTANILAISET HEIKKOINA AVUN KOHTEINA

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Working Paperista 72:

Sotilasoperaatioiden julkisuus ja sen hallinta on tullut aiempaa tärkeämmäksi. Afganistanin sodan kaltaisissa operaatioissa, joita käydään kansainvälisen yhteisön nimissä, julkisuudenhallinnassa on pitkälti kyse sodan markkinoinnista strategisen kommunikaation keinoin.

Afganistanissa toimivan kriisinhallintaoperaatio ISAF:n viestintäyksikkö julkaisee omasta toiminnastaan lehdistökuvia Internetin Flickr-kuvapalvelussa. Näissä kuvissa länsisotilaat esitetään vahvoina ja humaaneina globaaleina sotureina, jotka eivät haavoitu tai haavoita. Sotilaat jakavat humanitaarista apua, kouluttavat paikallisia joukkoja taistelemaan Taliban-liikettä ja terrorismia vastaan, mahdollistavat naisten koulutuksen ja äänioikeuden sekä opettavat hygieniakäytäntöjä paikallisille.

Sotaa humanisoivien ja oikeuttavien mielikuvien taakse kätkeytyy kuitenkin myös muita sisältöjä. ISAF:n strategisen viestinnän sivutuotteena syntyy kertomuksia heikoista mutta hyväntahtoisista ja lapsekkaista paikallisista, jotka ovat ilman lännen apua avuttomia uskonnollista ääriliikehdintää ja yleistä jälkeenjääneisyyttä vastaan.

Samalla ISAF-kuvat tuovat esiin sodan perimmäisiä, ääneen lausumattomia tavoitteita: Afganistanin hallinto halutaan muuttaa länsimaiseksi ja maa rauhoittaa niin, ettei se muodosta uhkaa lännelle. Kuvat kertovatkin lopulta enemmän esittäjistään sekä länsiyleisön asenteista ja arvoista kuin sodan todellisuudesta Afganistanissa.