Kilpailu Intian ja Kiinan välillä lisääntyy niin turvallisuuden kuin kaupan aloilla suhteessa Aasian ja Tyynenmeren alueen muuttuvaan strategiseen tilanteeseen. Intia yrittää uudelleen määritellä geostrategisen asemansa, kun Yhdysvaltain suhteellinen vaikutusvalta alueella laskee ja Kiina kasvattaa alueellista mahtiaan.

Intian pääministeri Narendra Modin ”katso itään, toimi idässä” -politiikka muuttaa maan perinteistä ulkopolitiikan suuntaa. Maa hakee vaikutusvaltaa lähimpiä naapurimaita kauempaa.

Suuntautumalla itään Intia pyrkii vahvistamaan turvallisuuteen ja kauppaan liittyvää yhteistyötä kolmansien maiden kanssa niin sanottujen strategisten kumppanuuksien kautta. Esimerkkejä näistä merkittävistä kahdenvälisistä suhteista ovat kumppanuussopimukset ASEAN-maiden, Australian, Etelä-Korean ja Japanin kanssa.

Samaan aikaan Intian politiikka voidaan nähdä osana suojautumisstrategiaa, mikä tuo myös mukanaan yhteistyön Kiinan kanssa. Intia on pyrkinyt luomaan suhteita Kiinaan, ja Intia tavoittelee yhteistyön tiivistämistä edelleen ”katso itään – toimi idässä” -politiikallaan.

Vanhempi tutkija
Vieraileva johtava asiantuntija