yhteenveto

Transatlanttisissa suhteissa on meneillään kuohuva vaihe. Presidentti Trumpin poikkeuksellinen politiikka on pahentanut historiallisia epäluottamuksen lähteitä Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten liittolaisten välillä. Tämä Working Paper lähestyy transatlanttista suhdetta epäsymmetrisen luottamuksen näkökulmasta, joka on pysyvä tekijä transatlanttisessa turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Euroopalle Yhdysvallat on yhä turvallisuuden ylin takaaja, mikä tekee liittolaisista riippuvaisia Washingtonin päätöksistä ja hyvästä tahdosta. Yhdysvaltojen näkökulmasta eurooppalaiset liittolaiset eivät ole välttämättömiä sen kansallisen turvallisuuden kannalta vaan joukko luotettavia kumppaneita, joilta Washington voi aika ajoin hakea tukea maailmanlaajuisille tavoitteilleen.

Tämä paperi tarkastelee, miten epäluottamus on vaikuttanut epäsymmetrisen liittolaisuuden puitteissa ja asettaa nykyisen eripuraisuuden Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä laajempaan kontekstiin. Epäluottamuksen lähteiden tunnistaminen ja keskinäisten odotusten hallinta ovat ratkaisevia liittolaisuuden säilyttämiseksi yhä kiihkeämmän kilpailun värittämällä kansainvälisellä näyttämöllä.

Vanhempi tutkija
Vanhempi tutkija