Ukrainassa 2013–2014 tapahtunut Euromaidan-vallankumous johti merkittävään Venäjän taloudellisen, poliittisen ja pehmeän vallan vaikutuksen vähenemiseen Ukrainassa. Kehitys ei kuitenkaan ollut pysyvää. Riittämättömät uudistukset ja vanhan eliitin häikäilemätön käytös ovat estäneet yleisen kehityksen sekä erityisesti Venäjän ja Ukrainan suhteiden uuden mallin syntymistä.

Venäjä saattaa käyttää hyväksi epämääräisiä suunnitelmia saadakseen takaisin asemansa, jotka se menetti maassa. Venäjän vaikutusvalta voi palata Ukrainassa entiselleen presidentin- ja parlamenttivaalien myötä vuonna 2019.

Riskinä on, että lännen tuen ehdollisuus Ukrainalle lisää tiettyjen ukrainalaisten eturyhmien houkutusta “normalisoida” suhteet Moskovaan. Se koskee myös valtaapitävää eliittiä. Ehdollisuuden esittäminen hyökkäyksenä Ukrainan suvereniteettia kohtaan on jo tullut osaksi kansallista puhetta.

Länsimaiden päättäjien pitäisi olla tietoisia riskistä, mutta sen takia ei pitäisi luopua periaatteellisesta asenteesta Ukrainan uudistuksiin.

Ohjelmajohtaja
Vanhempi tutkija