VENÄJÄN MODERNISAATION POLIITTISET REUNAEHDOT

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista 67:

Venäjällä on runsaan vuoden ajan käyty tiukkaa keskustelua maan talouskehityksen reunaehdoista. Presidentti Medvedev julkaisi syyskuussa 2009 venäläisessä gazeta.ru -nettijulkaisussa artikkelin ”Eteenpäin, Venäjä!” ja se mainitaan usein tämän keskustelun alkupisteenä ja innoittajana. Artikkeli ja siinä esitetyt argumentit Venäjän ”primitiivisen talouden” täysimittaisesta modernisaatiosta tulisi kuitenkin nähdä osana laajempaa keskustelua maailmantalouden muutoksesta globaalin talouskriisin jälkimainingeissa. Tästä näkökulmasta Venäjän osa on haastava. Maan tulisi samanaikaisesti luoda perusteita jälkiteolliselle, innovaatioihin perustuvalle talouskehitykselle (knowledge-based economy) ja modernisoida neuvostojärjestelmän puitteissa luotua, viimeisen 20 vuoden aikana rapistumaan päässyttä teollisuussektoria.

Talouspolitiikan lisäksi ”modernisaatio” toimii tietynlaisena sateenvarjona keskustelulle Venäjän poliittisesta tulevaisuudesta. Erityisesti liberaalipiireissä huomautetaan, että puhe modernisaatiosta on pelkkää retoriikkaa, eikä sinänsä ole johtanut konkreettisiin tekoihin. Virallinen näkemys lähtee siitä, että talouden modernisaatio on uudistusten lähtökohta, ei niiden päätepiste. Valtion positiivista roolia korostava virallinen linja on kuitenkin vaikeuksissa yrittäessään vakuuttaa kansalaiset siitä, että valtio toimii puolueettomasti ja tehokkaasti..

Venäjän ulkopolitiikassa ”modernisaatio” näkyy Venäjän halukkuutena solmia kahdenvälisiä ja monenkeskisiä kumppanuuksia, joiden tavoitteena on houkutella kansainvälisiä investoijia Venäjälle sekä edistää korkean teknologian tuotteiden kauppaa. Asetelma on kuitenkin lähtökohdiltaan ongelmallinen. Venäjä suhtautuu periaatteessa valikoiden globaalin talouden synnyttämiin keskinäisriippuvuuksiin. Sen näkökulmasta integraatio on vain yksi väline maan suurvalta-aseman lujittamiseksi. Samanaikaisesti Venäjä joutuu kuitenkin tällä hetkellä ottamaan annettuna maailmankauppaa ohjaavat normit ja standardit.