Vuonna 2024 Venäjällä, EU:ssa ja Yhdysvalloissa järjestetään kunkin alueen tärkeimmät vaalit. Nämä vaalit vaikuttavat huomattavasti kyseisten alueiden sisäpolitiikkaan sekä kansainvälisiin suhteisiin, esimerkiksi kysymyksiin Ukrainan sodasta.

Vladimir Putinin lähes väistämätön uudelleenvalinta viidennelle presidenttikaudelleen saattaa rohkaista häntä entistä aggressiivisempaan sotapolitiikkaan. Tämä on kuitenkin sisäpoliittisesti riskialtista, ja Putinin ensisijainen tavoite on, että lännen apu Ukrainalle hiipuu.

Euroopan parlamentin vaaleissa äärioikeistopuolueiden osuus todennäköisesti kasvaa, mutta EU:n hajautetut valtarakenteet ja konsensuspohjaiset menettelyt tekevät äkillisistä poliittisista muutoksista epätodennäköisiä. EU:n laajentumispolitiikka on seuraavalla vaalikaudella unionin asialistan kärjessä.

Yhdysvaltojen presidentin- ja kongressivaaleissa törmäävät kaksi hyvin erilaista näkemystä maan tulevaisuuden suunnasta. Vaalien tulos vaikuttaa merkittävästi maan sisä- ja ulkopolitiikkaan vuosina 2025–2028. 

Vanhempi tutkija
Vanhempi tutkija