Kommunistipuolueen pitkän tähtäimen tavoite on Kiinan yhtenäisyys. Viimeisin väline sen saavuttamiseksi on kiinalaisen kansakunnan luominen. Termi lisättiin viime vuonna perustuslakiin, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että Kiina on määritelty monikansalliseksi valtioksi.

Kiinan yhtenäistämiseen yhdeksi kansakunnaksi liittyy kiinalaisen identiteetin edistäminen historian ja kulttuurin avulla. Kiinan nykyiset rajat ja etninen koostumus esitetään luonnollisen prosessin lopputuloksina. Historiassa korostetaan han-kiinalaisten suhdetta rajaseutujen vähemmistöihin, ja kulttuurikeskustelussa han-kiinalaiset ovat samalla tavoin keskiössä.

Puolue on asettanut “kiinalaiset arvot” vastakkain “universaalien arvojen” ja uskontojen kanssa. Se vaatii uskontojen kiinalaistamista välttääkseen niiden muodostumisen uhkaksi kansalliselle yhtenäisyydelle.

Konkreettisimmin yhtenäisen Kiinan kansakunnan luominen koskettaa Xinjiangin asukkaita. Tämä on saanut monet maat huolestumaan. Vähemmistökansallisuuksien kiinalaistaminen saattaa tulevaisuudessa olla uusi kompastuskivi Kiinan suhteissa länsimaihin.

 

Vanhempi tutkija