yhteenveto

Venäjä hyväksyi vuoden 2014 lopulla uudistetun sotilasdoktriinin. Uusi asiakirja korvaa helmikuussa 2010 presidentti Dmitri Medvedevin virkakaudella hyväksytyn doktriinin. Sotilasdoktriinin päivitystyö tehtiin erittäin nopealla aikataululla ja ajankohtana, jolloin Venäjän ja Ukrainan välillä on käynnissä vakava konflikti. Uudistettu doktriini sisältääkin useita epäsuoria viittauksia Ukrainan konfliktiin.

Tässä raportissa tarkastellaan keskeisiä sotilasdoktriiniin tehtyjä muutoksia ja niiden merkitystä Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta. Muutosten erittely auttaa ymmärtämään Venäjän turvallisuuspolitiikan keskeisiä lähtökohtia ja tavoitteita.

Analyysin keskeinen johtopäätös on, että päivitystyön tuloksena sotilasdoktriini on viritetty kriisiajan tarpeisiin. Maailmanpolitiikan yleistilanteen kuvaus noudattelee Venäjän pyrkimystä määritellä maailmanpolitiikan ilmiöt erilaisten arvomaailmojen ja kehitysmallien väliseksi kamppailuksi. Uudet muotoilut korostavat ulkoisten sotilaallisten vaarojen ja Venäjän sisäisen vakauden välistä dynamiikkaa.

Sotilasdoktriinien vertailu tekee myös selväksi, mihin suuntaan Venäjän asevoimien organisaatiota ollaan uudistamassa. Doktriinista on poistettu aiempi muotoilu, joka korosti Venäjän poliittisen järjestelmän kokonaisvaltaista muutosta. Sen sijaan sotilaspolitiikan keskiössä on asevoimien uusien toimintamuotojen käyttöönotto ja liikekannallepanovalmiuden nosto.