Xi Jinping on Kiinan kommunistisen puoluejohdon ydin, tosin toistaiseksi vain puolueen armosta. Tänä vuonna alkavalla toisella kaudellaan Xi saattaa yrittää alistaa puolueen kollektiivisen johdon henkilökohtaisen asemansa pönkittämisen välineeksi.

Nationalistisuudessaan ja konservatiivisuudessaan Xi on pohjimmiltaan populistinen johtaja. Tämä saattaa vaikeuttaa Kiinan toimien ennakoitavuutta.

Kiinan sisäpolitiikka ja talous on pantu palvelemaan pelkästään maan tavoitetta nousta ”kohtalaisen vauraaksi yhteiskunnaksi” vuoteen 2020 mennessä. Xi saattaa lykätä mitä tahansa sellaista uudistusta, joka uhkaisi tavoiteltua 6–7 prosentin vuotuista talouskasvua.

Xi tahtoo vahvistaa Kiinan kansallista turvallisuutta, jonka nähdään tarkoittavan ennen kaikkea kommunistisen puolueen aseman vakautta. Kansalaisyhteiskunnan toimintavapaus todennäköisesti heikkenee edelleen.

Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi todennäköisesti lisää epävakautta ja arvaamattomuutta Aasian ja Tyynenmeren alueella. Xin ja Trumpin suhteita tullevat hiertämään kauppa- ja rahapolitiikka, Etelä-Kiinan meren aluekiistat ja Taiwanin kysymys.

Vanhempi tutkija