Xi Jinpingin aate on nimetty johtamaan Kiinan sisä- ja ulkopolitiikkaa. Sen päämääränä on Kiinan kansallinen uudelleenherääminen ja länsimaailman kulttuurisen ylivallan lopettaminen. Nykyisen kansallisvaltiopohjaisen maailmanjärjestyksen tilalle Kiina haluaa luoda ”ihmiskunnan kohtalonyhteyteen perustuva maailmanyhteisön”. Sen on tarkoitus perustua muinaiseen ihanteeseen ”Taivaan alla vallitsevasta suuresta yhtenäisyydestä”. Kiinalta puuttuu ainakin toistaiseksi suunnitelma siitä, miten maailmanyhteisö voitaisiin toteuttaa.

Sen sijaan Kiina rakentaa alueellista kohtalonyhteisöä Keski- ja Kaakkois-Aasiaan silkkitiehankkeidensa avulla. Hankkeiden tueksi luotujen instituutioiden kautta Kiina haastaa vallitsevaa maailmanjärjestystä. Samalla Kiina paaluttaa omaa vaikutuspiiriään keisarikautisen esikuvan mukaisesti.

Kiinan näkökulmasta kansainvälisten suhteiden merkittävin vastakkaisasettelu liittyy arvoihin. Yleismaailmalliset arvot ovat uhka kiinalaisille arvoille. On odotettavissa, että ideologinen kilpailu Kiinan ja länsimaiden välillä kiihtyy tulevaisuudessa.

Vanhempi tutkija