Väkivaltainen vähemmistö uhkaa kärjistää konfliktin Kiovassa
Aamulehti
Tuomas Rimpiläinen

Utrikespolitiska institutets äldre forskare Kristi Raik kommenterade i en intervju för tidningen Aamulehti 28.1. extremhögerns ställning i demonstrationerna i Ukraina.

Vallankumousta ei ole ”kaapattu”, mutta äärioikeisto saattaa antaa aseita presidentille

Nuorten miesten joukkio järjestyy perjantaina komennosta hetkessä kilpikonnamuodostelmaan.

Etupanssarina ja kattona toimivat vanerista rakennetut kilvet.

Miehillä on päässään armeijan teräskypärät, ja monella on takin alla luotisuojaliivi. Jokaisella on silmillään laskettelulasit.

Viime päivinä Kiovan keskustassa on harjoitellut monta tällaista joukkoa. Erään harjoituksen johtajan kypärään maalattu tunnus paljastaa, että miehet kuuluvat väkivaltaiseen äärioikeistoryhmään. Ryhmän tiedetään muun muassa organisoineen mellakoita vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoissa.

Joukossa on myös monia muita äärinationalistisia ja äärioikeistolaisia järjestöjä.

Ääriryhmät eivät ole edes nationalistisen oppositiopuolue Svobodan komennossa.

Useimmille mielenosoittajille Euromaidan-mielenosoituksissa on perimmiltään kyse demokratiasta ja korruption vastustamisesta. Kaikki Aamulehden haastattelemat mielenosoittajat vaativat, että presidentti Viktor Janukovitshin on erottava.

Väkivaltaiset äärioikeisto- ja nationalistiryhmät muodostavat pienen vähemmistön, joka kuitenkin näkyy erinomaisesti poikkeuksellisen kurinalaisuutensa ja väkivaltaisuutensa ansiosta.

Ryhmien kovat otteet saavat sitä enemmän hyväksyntää, mitä kauemmin konflikti kestää. Tilanne Kiovan kaduilla on jakomielinen, sillä ääriryhmien ideologia on pahasti ristiriidassa enemmistön ajatusmaailman kanssa.

Ryhmiä yhdistää vain yhteinen vihollinen.

Viime päivien uutisointi, että äärioikeisto olisi ”kaappaamassa” mielenosoitukset on toistaiseksi vielä näköharhaa.

Kapinaa ei ole kaapattu

Vaara on silti olemassa. Myös maltillisemmat mielenosoittajat puolustautuvat raivokkaasti mellakkapoliisi Berkutin hyökkäyksiä vastaan. Ääriryhmät ovat kuitenkin viime päivinä käyttäneet väkivaltaa myös silloin, kun poliisi on pysynyt paikoillaan. Provosointi saa päivä päivältä enemmän hyväksyntää maltillisempien keskuudessa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik ei myöskään näe, että äärioikeisto olisi vielä kaapannut ”Euromaidania”. Hänkin näkee tilanteen vaarat.

– Nyt hallinto voi perustella poikkeustilaa äärioikeiston teoilla, Raik sanoo.

Maanantaina Ukrainan oikeusministeri ehti jo uhata poikkeustilan julistamisella, jos oikeusministeriön vallanneet mielenosoittajat eivät poistu.

Valtaajat kuitenkin poistuivat ministeriön tiloista maanantaina illansuussa.

Tapaus on esimerkki toisesta ääriryhmien aiheuttamasta uhasta.

Oppositiojohtajat eivät välttämättä saa väkivaltaa loppumaan, vaikka neuvotteluissa päädyttäisiin enemmistöä tyydyttävään tulokseen.