Allahu akbar -julistus tekee järjettömästä taposta terrorismia
Aamulehti
Valtteri Skyttä

Utrikespolitiska institutets forskare Teemu Sinkkonen kommenterade i en intervju för tidningen  Aamulehti 28.5. mordet över en brittisk soldat i London. Mordet hade i Storbritannien stämplats som terrorism. 

 

 

Rajatapaus: Lontoon puukotus vaikuttaa yksittäisteolta, iskulauseet leimaavat sen terrorismiksi
1. Lontoon veitsi-iskusta on vaikea sanoa, onko se terrorismia vai ei.

2. Epätoivoiset terroriteot kertovat siitä, että järjestäytyneen terrorismin ehkäisytoimet ovat toimineet.

3. Kun terrori-iskun tekee oman maan kansalainen, myös omassa yhteiskuntajärjestelmässä on vikaa.

Lontoossa viime viikolla tapahtunut sotilaan puukotus on leimattu Britanniassa terrorismiksi, vaikka yhteys järjestäytyneeseen terrorismiin puuttuu yhä.

– Kyseessä on tyypillinen rajatapaus, jossa vedotaan poliittiseen syyhyn eli kostoon sotilasoperaatioista, mutta iskun takana ei näytä olevan mitään organisaatiota, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen sanoo.

Hänen mukaansa juuri ääri-islamismiin vetoaminen ratkaisee yleensä sen, että hyökkäykset luetaan terrorismiksi.

Lontoon veitsi-iskun tekijät huusivat teon jälkeen “Allahu akbar” (Jumala on suuri) ja muita iskulauseita.

Tämän vuoksi brittiviranomaiset leimasivat tapauksen lähes automaattisesti terrorismiksi, vaikka ilman kytköstä islamiin tapaus vaikuttaa vain järjettömältä väkivallan purkaukselta.

Iskut yksittäisiä

Vaikka tiedustelupalvelut ja poliisi ovat saaneet Lontoon tapauksessa kritiikkiä osakseen, terrorismin valvonta on jo nyt tehokasta. Länsimaissa terrori-iskuja tekevät ovat muuttuneet järjestäytyneistä toimijoista niin sanotuiksi yksinäisiksi susiksi.

– Iskut ovat spontaaneja amatöörien tekoja ja ne ovat aikaisempaa epätoivoisempia. Tässä mielessä ehkäisytoimet ovat toimineet, Sinkkonen toteaa.

Länsimaissa iskuja tekevät terroristit ovat tavallisesti iskumaan omia kansalaisia tai ainakin asuneet maassa pitkään. Kotikutoisen terrorismin tekijät ovat kuitenkin etnisiltä taustoiltaan hyvin erilaisia.

Lontoon epäiltyjen sukujuuret vievät Nigeriaan. Bostonin maratonille huhtikuussa tehtyjen pommi-iskujen tekijät olivat puolestaan lähtöisin Etelä-Venäjältä. Iskujen osasyynä ovat sopeutumisvaikeudet, jotka ovat yleisiä maahanmuuton jälkeen syntyvillä sukupolvilla.

Brittiläisessä yhteiskunnassa maahanmuuttajaperheet tekevät yleensä raskaimmat työt.

Mahdollisuudet edetä kohti parempaa elämää ovat vähissä varsinkin nyt, kun Britanniankin talous kärsii yhä taantumasta.

Lontoon puukottajista ainakin toinen oli kääntynyt islamin uskoon vasta aikuisiällä.

Jäi kiinni Keniassa

Toisen puukottajista tiedetään myös jääneen kolme vuotta sitten kiinni Keniassa, kun hän oli yrittänyt päästä Somaliaan liittyäkseen todennäköisesti islamistijärjestö al-Shabaabin taistelijoihin.

Islamistiterrorismin emojärjestön al-Qaidan kannalta kotikutoinen terrorismi on hyödyllinen uutinen.

Kun järjestön elintila on kaventunut sen ydinalueilla Yhdysvaltojen johtamien toimien vuoksi, länsimaiden omat kansalaiset levittävät al-Qaidan sanomaa esimerkiksi internetistä saatujen ohjeiden avulla.

Sisäministeri Theresa May kertoi sunnuntaina, että Britannian hallitus etsii yhä tiukempia keinoja ehkäistä brittimuslimien radikalisoitumista.

Myös Pariisissa puukotettiin lauantaina kaulaan sotilasta, mutta hyökkäyksen yhteys terrorismiin on vielä epäselvää.

Valtteri Skyttä

TAUSTA

Ehkäisytoimet

Britannia pohtii viime viikon veitsi-iskun seurauksena jälleen terrorismin valvontatoimien kiristämistä etenkin internetin suhteen.

Sen lisäksi, että viranomaiset voisivat estää pääsyn tietyille sivustoille, poliisi voisi jatkossa päästä käsiksi myös yksittäisten ihmisten netinkäyttötietoihin.

Harkinnassa ovat myös ääriryhmien herkempi kieltokynnys ja yliopistojen sekä moskeijojen tiukempi painostus niin sanottujen vihasaarnaajien karkottamiseksi.