Hufvudstadsbladet
Sanna Karlsson

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak framhöll i en intervju för Hufvudstadsbladet 17.4., att bomdådet hos många amerikaner väcker till liv minnen från 11 september-attackerna. Salonius-Pasternak bemöter kritikers påstående att amerikaner glömt bort att vara på sin vakt med att säga, att det är omöjligt att förhindra allt om målsättningen är att bevara demokrati och ett öppet samhälle.

 

Bombdådet i Boston triggade minnen från 11 september-attackerna hos många amerikaner. Men all otrygghet går inte att bota med fler poliser och striktare lagar.

Bilderna av kaoset, blodet och tårarna vid mållinjen på Bostons maraton i måndags fick många amerikaner att minnas al-Qaidas attacker för över tolv år sedan. Länge tog det inte heller för kraven på större vaksamhet och mer säkerhet att höras.

– Självbelåtenheten som rådde före 11 september har återvänt, sade till exempel den republikanska senatorn Mitch McConnell från Kentucky i ett anförande i tisdags.

USA-experten Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet säger att vi finländare – och européer över huvud taget – underskattar hur totalt attackerna 2001 rubbade amerikanernas grundtrygghet.

– Många reagerar inte helt rationellt. Vänner till mig refererar nu igen till 11 september och säger att det är samma känsla, även om inte samma omfattning. Det tränger igenom att många fortfarande är otroligt rädda.

Samtidigt påpekar Salonius-Pasternak att USA faktiskt är det land i världen som inte har några externa hotbilder som i grund kan förändra landet.

– Det finns en viss obefogad känslomässig otrygghet – även om det alltid är farligt att kalla någons känslor obefogade – som globalt sett är lite perspektivlös, säger han och drar paralleller till länder som Irak eller andra stater i Mellanöstern där bombdåd och terrordåd hör till vardagen.
”Man kan inte leva så”

Kritiker menar att amerikanerna har glömt bort att vara vaksamma och hålla ögonen öppna för hot i vardagen.

– Men vad borde de ha varit uppmärksamma på? Att någon kastade en väska i en skräpkorg? Man kan inte leva så, konstaterar Charly Salonius-Pasternak.

– Visst kan vi försöka kopiera Nordkorea – troligtvis sker det väl inte så många sådana här dåd där – men om vi vill ha demokrati och ett öppet samhälle så går allt inte att förebygga allt.

Många andra kommentatorer påpekar också att ensamma gärningsmän som förberett sig väl är enormt svåra att upptäcka och hindra.

”Inget kommer att stoppa människor från att placera ut bomber. Anarkister, irländska republikaner, jihadister och fanatiker har gjort så sedan dynamiten uppfanns”, skriver till exempel Simon Jenkins i The Guardian. Han varnar för att gripas av masshysteri, att det är just det gärningsmannen eller -männen vill.

Fokus på säkerhetsarrangemangen kring just maratonlopp får också kritik. Samtidigt påpekar många att det är helt omöjligt att garantera varenda en meter av en tävling på 42 kilometer.

– Vad ska vi göra? Ha 10 000 poliser springande bakom löparna? sade Yiannis Podiotis, som är ansvarig för ett maratonlopp som springs på söndag i Thessaloniki i Grekland, till nyhetsbyrån AP.

Ytterligare källor: The Telegraph, Christian Science Monitor, Guardian, AP, Boston Globe