Sveitsiläispankki jäädytti varat Wikileaks-pomolta
Aamulehti
Anu Leena Koskinen

Sveitsiläispankki on sulkenut Wikileaksin perustajan Julian Assangen tilin. PostFinance-niminen pankki perusteli maanantaina varojen jäädyttämistä nettisivuillaan sillä, että Assange antoi tilin avatessaan väärää tietoa asuinpaikastaan. Tilillä olisi ollut tiettävästi 31 000 euron arvosta rahaa.

Ilmoitus tuli samana päivänä kun Wikileaks vuoti tähän asti ehkä kiistanalaisimpia tietojaan. Wikileaks julkisti pitkän listan laitoksista, joita Yhdysvallat pitää turvallisuudelleen välttämättöminä.

Silmukka vuotajan ympärillä kiristyi muutenkin. Assangen pidätysmääräys saavutti BBC:n tietojen mukaan Britannian viranomaiset maanantaina iltapäivällä. Wikileaksin perustajan uskotaan piileskelevän tällä hetkellä Britanniassa.

Ruotsalaiset tahtovat kysyä Assangelta esimerkiksi raiskaussyytöksistä, jotka hän kiistää.

Asiantuntijat maailmalla olivat eri mieltä siitä, onko Wikileaksin julkistama lista lahja terroristeille. Listalla ei ole yhtään suomalaista kohdetta, mutta Suomenlahden rannalta mainitaan venäläinen Koiviston öljysatama. Pohjoismaista listalle ovat joutuneet insuliinitehdas Tanskassa, Ruotsin lääkeyhtiö Recip ja Norjasta nikkeli- ja kobolttikaivos.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo ymmärtävänsä huolen, mutta hän luulee, ettei lista ole yllätys terroristeille.

– Ei voi aliarvioida terroristeja, etteivätkö he olisi itse kyenneet miettimään, mikä paikka tai kohde on tärkeä. Jos jokin paikka nähdään tärkeänä, paikka on myös yleensä paremmin vartioitu.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaesiupseeri, everstiluutnantti Juha Mäkelä ei ole huolissaan Koiviston öljysataman joutumisesta listalle, koska luottaa Venäjän turvajärjestelyihin.

– Kaikki vuodot ovat uutta tietoa suurelle yleisölle, eivät asiaa seuraaville. Ei voi sanoa, että tällainen tieto olisi vinkki terroristeille, Mäkelä sanoo.

http://www.aamulehti.fi/