'Arveluttavaa, mutta ei seurauksia Suomelle'
Ilta-Sanomat
Tiina Saari

Utrikespolitiska institutets pogramdirektör Mika Aaltola kommenterade i en intervju för Ilta-Sanomat 9.1. den i Finland bosatta amerikanarens val att framhålla, att han organiserat resan för det amerikanska basketboll-laget som skapade negativ publicitet i Nord-Korea. Aaltola anser dock att fallet inte skadar Finland-bilden..

 

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ei pidä Joseph Terwilligerin järjestelyjä Pohjois-Koreassa Suomelle haitallisina. – Eriskummallinen tapaus. Suomessa asuva amerikkalainen ei kuitenkaan aiheuta mitään seurauksia Suomi-kuvaan. Terwilliger on yksittäinen ihminen, eikä hänellä ole mitään tekemistä virallisten valtiollisten tahojen kanssa. Ihmetyttää, miksi hän halusi tuoda asian julkisuuteen, analysoi Aaltola. – Halu käyttää itseään koripalloilijoiden kuljettamiseen Pohjois-Korean johtajan julkisuuspolitiikan edesauttamiseksi on arveluttavaa toimintaa, kun tiedetään hänen verinen hallintonsa ja historiansa. On vaikea ymmärtää, mistä sidokset syntyvät, Aaltola jatkaa.

Dennis Rodmanin brändiä yhteydet Pohjois-Korean diktaattoriin ovat jo syöneet. – Häntä ei pidetä turvallisuusriskinä, mutta hänen maineensa on ryvettynyt epämääräisistä vierailuista.

Rodman nähdäänkin Yhdysvalloissa tyyppinä, joka käy ”bilettämässä” Pohjois-Koreassa. – Julkisuuden henkilöiden vierailut Pohjois-Koreassa ovat yleensä olleet vakavasti otettavaa toimintaa, kuten vankien vapauttamista vankiloista. Ei sokka irti -juttua, niin kuin Rodmanilla.