Ääri-islamistiryhmä al-Shabab pyrkii valtaan Somaliassa

Selkkaus vetää puoleensa ulkomaalaisia taistelijoita

Mahdollisesti jopa satoja ulkomaalaisia on muuttanut Somaliaan ja liittynyt eri kapinallisryhmittymiin taistelemaan hallitusta vastaan. Taisteluihin on matkustanut muun muassa kanadalaisia, amerikkalaisia ja brittejä.

Toukokuun lopussa paljastui, että myös parikymmentä ruotsalaista somalitaustaista miestä oli liittynyt taisteluihin.

”Olen nähnyt Yhdysvaltain YK:n turvallisuusneuvostolle luovuttamia lukuja, ja niiden mukaan ulkomaisia taistelijoita on noin 280-300”, sanoi YK:n korkein Somalia-diplomaatti Ahmedou Ould-Abdallah uutistoimisto Reutersille toukokuussa.

Ulkomaiset taistelijat liittyvät Somaliassa muun muassa al-Shabab-ryhmään. Brittilehti The Timesin haastattelemien turvallisuusviranomaisten mukaan kapinallisten viimeaikaisen menestyksen takana ovat juuri ulkomaiset taistelijat.

Osa Somaliaan muuttavista ulkomaalaisista on kokeneita mujahideen-taistelijoita, jotka ovat osallistuneet myös muihin konflikteihin muun muassa Tšetšeniassa ja Jemenissä. Osalla ei ole minkäänlaista sotilaallista taustaa, kertoo terrorismitutkija Toby Archer Ulkopoliittisesta instituutista.

”Länsimaiden somalidiasporasta lähtee yleensä kokemattomia vapaaehtoisia. Heillä ei ole sotilaskoulutusta, he vain ilmaantuvat paikalle. He haluavat taistelijoiksi esimerkiksi siksi, että heillä on ollut ongelmia lähtömaidensa yhteisöissä”, Archer kertoo.

Etelä- ja Keski-Somaliasta osia hallitseva Shabab houkuttelee ulkomaisia taistelijoita pyhään sotaansa muun muassa propagandavideoiden avulla.

Maaliskuussa Shabab julkaisi internetissä Ambush at Bardale -nimisen videon, jossa valkoihoinen amerikkalaismies johtaa kymmeniä somalitaistelijoita. ”Kranaatti kranaatilta, ammus ammukselta: lopetan vasta kun lähetän heidät helvettiin”, mies räppäsi videolla.

Houkuttelussa islamistit käyttävät myös agitaattoreita, jotka mainostavat taisteluita eri maiden somaliyhteisöissä. Ääri-islamistinen propaganda uppoaa asiantuntijoiden mukaan erityisesti syrjäytyneisiin nuoriin miehiin.

Suomen suojelupoliisi ei kommentoi, onko Suomen somaliyhteisöissä ollut agitaattoreita tai onko Suomesta lähtenyt taistelijoita Somaliaan.

Somalia on alkanut kiinnostaa myös terroristiverkosto al-Qaidaa, ja Somaliaan on muuttanut al-Qaidan taistelijoita Pakistanista ja Afganistanista.

Al-Qaidan näkökulmasta Somalia on mielenkiintoinen ja mahdollinen uusi tukialue muun muassa hyvän sijaintinsa vuoksi: maa sijaitsee lähellä Saudi-Arabiaa ja Jemeniä. Myös vaikeasti valvottavat rajat lisäävät al-Qaidan kiinnostusta, suojelupoliisista kerrotaan.