Arvaamaton Gaddafi voi yllättää ja paeta Afrikkaan - tai sitten ei
Aamulehti
Minna Kurki

Libya: Perheen kanta voi nousta tärkeään asemaan, kun Gaddafi päättää tulevaisuudestaan


Libyasta on kaikunut sekalaisia tietoja Muammar Gaddafin mahdollisista aikeista lopua vallasta ja jättää maa – tai olla luopumatta tai jättämättä.

Kuten yleensäkin, arvaamattoman everstin päätösten ja mietteiden arvailu on kuin heittäisi tikkaa selkä kohti taulua.

Moni veikkaa, ettei Libyaa yli 40 vuotta johtanut Gaddafi aio irrottaa otettaan. Kaikki eivät kuitenkaan ole ihan varmoja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Timo Behr muistuttaa, että Gaddafi on selviytyjä. Epätoivo ja lasten tulevaisuus voivat pakottaa everstin taipumaan.

– En usko, että hän on valmis uhraamaan itseään. En ole myöskään varma, että hänen poikansa ovat valmiita luopumaan elämästään.

– On siis mahdollista, että jonkinlainen sopu löytyy.

Minne mennä?

Myös washingtonilaisen Lähi-idän institutuutin tutkija David Mack ennustaa, että pojat ja perhe voivat nousta merkittävään asemaan, kun Gaddafi päättää tulevaisuudestaan.

– Kaikista poliittisista virheistään – joita on monia- huolimatta hän on arabi-isä. Jos hänen perheensä ja lähipiirinsä ihmiset sanoisivat ’tämä venäläiskone odottaa viedäkseen sinut pois, on aika lähteä’, hänestä saattaa tuntua, että hänen on tehtävä niin perheensä vuoksi, Mack sanoi hiljattain Foreign Policy -lehdelle.

Minne Gaddafi sitten menisi jos hän jättäisi kotimaansa?

Reutersin haastattelema Britannian entinen Libyan-suurlähettiläs Oliver Miles veikkaa, että Gaddafi jatkaa yllätyksiä.

– Koska itsemurha ei kuulu arabiperinteeseen, yksi tapa voisi olla tehdä Hitlerit. Lienee kuitenkin todennäköisempää, että hän vetäytyy kunniakkaasti, kuninkaiden kuninkaana, jonnekin afrikkalaiseen kohteeseen, Miles toteaa suorasukaisesti.

Afrikan maat tulevat ensimmäisenä myös Behrin mieleen. Selvää on, että Gaddafi yrittää paeta Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n kouria.

– Afrikan maat ovat sanoneet, ettei häntä syytettäisi. Myös Turkki on aiemmin sanonut olevansa valmis etsimään vaihtoehtoja, jotka säästäisivät Gaddafin ICC:n oikeudenkäynniltä. En kuitenkaan usko, että Gaddafi asettuisi itse Turkkiin.

Venäjä on ollut innokkaasti mukana neuvottelemassa Libyan tilanteesta ja kritisoinut Natoa ja länsimaita, mutta tuskin ottaisi Gaddafia hoteisiinsa.

– Venäjällä on taloudellisia intressejä, ei se halua huonoja välejä uuden hallinnon kanssa.

Yksi vaihtoehto voisi olla Libyaa puolustanut Venezuela.



RAMADAN RAUHOITTAA LIBYAN SODAN ELOKUUSSA

Minna Kurki

Aamulehti

Libyan ilmaiskut jatkuvat, eikä ratkaisua ole näköpiirissä. Mutta jos Muammar Gaddafi luopuisi vallasta, koska sen voisi odottaa tapahtuvan?

Sitä ei osaa tietenkään sanoa kukaan, mutta elokuulle odotettu paastokuukausi ramadan hiljentää sodankäyntiä Libyassa. Kesä on myös kuumaa aikaa, raskasta sotimiselle.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Timo Behr arvioi, että Gaddafi pyrkii hidastelemaan ja kestämään viimeiset viikot ramadaniin asti.

– Hän ei ole täysin uupunut vielä. Tämä voi jatkua vielä jonkin aikaa.

– Veikkaan, että hän yrittää kestää elokuuhun ja ramadanin yli.

Mitä ramadanin jälkeen tapahtuu, jää nähtäväksi.

– Kapinalliset voivat aloittaa uuden hyökkäyksen, tai esiin voi tulla poliittisen sovun mahdollisuus.

Mitä neuvotteluissa sitten haettaisiin? Gaddafin puolesta ainakin rahaa ja turvatakuita. Monimutkaisuus on itsestäänselvyys, sillä kyse ei ole pelkästään Gaddafin tulevaisuudesta.

– Kyse on hänen tukijoistaan ja heimostaan. Millainen paikka heillä olisi uudessa Libyassa?

TAUSTA

Sekalaisia tietoja

Kapinallisjohtaja Mustafa Abdul Jalil sanoi sunnuntaina kapinallisten olevan valmiita antamaan Gaddafin poistua ulkomaille tai jäädä eläkkeelle kotimaassaan, jos hän luopuu vallasta. Maanantaina hän otti kuitenkin sanojaan takaisin. – Gaddafi ei voi jäädä Libyaan nyt tai tulevaisuudessa.

Samaan aikaan raportoitiin, että maan hallitus neuvottelisi kapinallisten kanssa rauhansopimuksesta. Vahvistusta asialle ei kuitenkaan saatu.

Tiistaina venäläinen Kommersant-lehti kertoi, korkeisiin viranomaislähteisiin viitaten, että Gaddafi neuvottelisi vallasta lopumisesta vastineeksi jonkinlaisista turvallisuustakuista. Tämän Libyan hallitus kieltää.