Ylimielinen Suomi
Ilta-Sanomat
Hellevi Mauno

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade utrikesministeriets beställningsrapport om medlemskaptävlan i FN:s säkerhetshetsråd där Finland förlorade mot Australien och Luxemburg senaste oktober.

 

  

TAPPIO: Nöyryys ja pikkuvaltioiden puolustaminen olisi auttanut taistelussa YK:n turvaneuvostopaikasta.
Suomen tappioksi kamppailussa YK:n turvaneuvostopaikasta koitui liiallinen omakehu ja ylimielisyys. Moni piti Suomen valintaa lähes varmana, mutta näin ei käynytkään. Ulkoministeriö julkaisi eilen selvityksen, jonka se tilasi ulkopuoliselta tutkimusinstituutilta. Suomi kilpaili lokakuussa 2012 pidetyssä YK:n turvallisuusneuvoston vaalissa kahdesta vaihtuvan jäsenen paikasta. Valituiksi tulivat Australia ja Luxemburg. – Pohjoismaisia arvoja ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien puolus. . .

Suomen tappioksi kamppailussa YK:n turvaneuvostopaikasta koitui liiallinen omakehu ja ylimielisyys.

Moni piti Suomen valintaa lähes varmana, mutta näin ei käynytkään.

Ulkoministeriö julkaisi eilen selvityksen, jonka se tilasi ulkopuoliselta tutkimusinstituutilta.

Suomi kilpaili lokakuussa 2012 pidetyssä YK:n turvallisuusneuvoston vaalissa kahdesta vaihtuvan jäsenen paikasta. Valituiksi tulivat Australia ja Luxemburg. – Pohjoismaisia arvoja ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustaminen ja vastuullisuus. Tällaisten arvojen puolesta kampanjointi ei välttämättä tuo kaikkien jäsenmaiden ääniä. Tämä liittyy tietynlaiseen mielikuvaan Pohjoismaista ja niiden besserwisser-asenteesta, että olisimme moraalisesti muita ylempänä, selvityksen laatija, IPI:n johtaja Terje Rod-Larsen summasi IS:lle tappion syitä.

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että raportti totesi aika lailla sen, mitä Suomessakin oli jo esitetty tappion syyksi.

Pohjoismainen malli ei Aaltolan mukaan pure enää samalla tavalla muihin maihin kuin ennen. – Siitä seuraa tällainen ylimielinen, saarnaava, luentomainen asenne, jossa me kehumme omaa erinomaisuuttamme, ja sillähän nyt saa kenen tahansa kyllästymään aika nopeasti siihen asiaan. Siinä olisi pitänyt ottaa nöyrempi asenne.

Aaltolan mukaan Suomen olisi kannattanut korostaa kampanjoinnissaan enemmän pienten valtioiden oikeuksia. – Suomihan on myös ollut aikaisemmin köyhä ja pieni maa. Tällainen tarina, jossa puhutaan pienten oikeuksista, ja vedotaan siihen, että me olemme vähän samanlaisia kuin te olette tuolla Afrikassa tai jossain muualla, puree paljon paremmin enemmistöön maailman valtioista, jotka ovat yleensä pieniä valtioita.

Kampanjateemoja olisi Aaltolan mukaan pitänyt miettiä jokaisen jäsenvaltion kohdalla erikseen turvaneuvoston paikasta kilpailtaessa. – Rauhanvälitys ja naisten oikeudet, vaikka ne ovat hienoja ja kannatettavia asioita. Niin niissä ei ole sitä perää, kun juttelet vaikkapa Indonesian hallituksen kanssa, että äänestävätkö he Suomea. Teemat olisi pitänyt räätälöidä jokaisen valtion kohdalla, kun tehdään tällaista kahdenvälistä diplomatiaa ja taivutellaan heitä, kertoo Aaltola.

Hellevi Mauno

”Siinä olisi pitänyt ottaa nöyrempi asenne.” Ohjelmajohtaja Mika Aaltola