Ekonomisk sicksack det nya drömscenariet
Hufvudstadsbladet
Andrea Borenius

Utrikespolitiska institutets programdirektör Juha Jokela kommenterade i Hufvudstadsbladet krisen i euroområdet.


Ekonomisk sicksack det nya drömscenariet


Dåliga nyheter som bara blev sämre och sämre. Fjolåret kantades av toppmöten i Bryssel med målet att vända trenden, men egentligen förändrades ingenting.




– Alla problem finns kvar och de ekonomiska utsikterna blir allt dystrare, säger Vesa Kanniainen, professor i ekonomi vid Helsingfors universitet.


Redan i höstas slog Kanniainen fast att situationen var ohållbar och listade fyra alternativ för hur eurons framtid kunde se ut. Ändå befinner man sig fortfarande i ett limbo och att EU-ledarna samlats gång på gång, och träffas igen i morgon, ger han inte mycket för.


– Man samlas men diskuterar inte vad krisen beror på. Ingen gör den makroekonomiska analys som skulle behövas för att rätt beslut ska fattas. Verktygen för det finns ju, säger Kanniainen.


Strax innan årsskiftet konstaterade statsminister Jyrki Katainen (Saml) att alla problem inom EU bottnar i samma sak: oförmågan att följa gemensamma spelregler.


Kanniainen ser till skillnad från Katainen inte den finanspolitiska pakten som en lösning, liksom inte heller sparprogrammen som leder till att tillväxten avstannar helt.


– Dessutom förväntar man sig att greker och andra ska göra stora uppoffringar under tider som redan är svåra, säger professorn.


Inför måndagens informella toppmöte säger ekonomikommissionär Olli Rehn att ju snabbare man får frivillig hjälp att lösa Greklandsfrågan, desto snabbare kan trenden vända också för resten av euroländerna. Konstaterandet får mothugg på hemmaplan.


– Rehn har fel, hans analys av situa- tionen stämmer inte. Problemen bottnar inte i Grekland, även och om det står klart att Grekland och Portugal inte hör hemma i den här familjen, säger Kanniainen.
Recessionen ett faktum

På utrikespolitiska institutet är Juha Jokela, programdirektör för forskningsprogrammet för EU, inte riktigt lika pessimistisk till de långt hunna planerna på en finanspolitisk pakt.


– Man har kommit överens om en handlingsplan och nu fortsätter förhandlingarna kring den, säger Jokela.


Inte heller han tycker att situationen är bättre nu än inför toppmötet i oktober eller i december. De största skillnaderna är att rubrikerna inte är lika svarta, att förväntningarna är lägre och att recessionen i praktiken är ett faktum.


– Nu vet man att en recession är på väg, eller redan här. Det finns inga magiska trick. När det någon gång vänder uppåt kommer uppsvinget att ske i sicksack.


Kunde man ha gjort något annorlunda?


– De vanligaste invändningarna är att man borde ha handlat snabbare och mera beslutsamt. Det har varit för många om och men. Men möjligheterna till riktigt stora politiska beslut är begränsade av tidsramar och lagstiftning.


Har Finland utmärkt sig på något sätt?


– Det beror på synvinkeln. Regeringen tycker säkert att man lyckats vara med och påverka men sett ur EU:s perspektiv kanske Finland ses som en bråkmakare. Det här blir lättare att avgöra med lite längre perspektiv men tills vidare har inget land hållit extra hög profil.


Jokela tror att det täta samarbetet mellan ”Merkozy”, tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franska presidenten Nicolas Sarkozy, kommer att hålla i sig. På gott och på ont.


– När krisen eskalerade var deras förmåga att samarbeta något av ett frågetecken, men nu är det nästan tvärtom: många tycker att duon bestämmer för mycket sins- emellan.


Inför morgondagens möte håller marknaden inte andan alls på samma sätt som inför senaste Brysselträffar, och Jokela och Kanniainen är överens om att det inte finns någon orsak att hoppa jämfota över att börsen fått en hyfsad start på året.


– Man brukar tala om januarieffekten. Uppsvinget är bara tillfälligt, säger Kanniainen.