Venäjälle olisi helpotus, jos Snowden lähtee muualle
Aamulehti
Vatteri Skyttä & Ikka Timonen

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola analyserade i en intervju för Aamulehti 2.8. vilka möjligheter informationsläckan Edward Snowden har att räkna med i framtiden.

 

Tietovuotaja: Snowden kiitti Venäjää saamastaan väliaikaisesta turvapaikasta

Venäjältä poliittisen turvapaikan torstaina saanut yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden saattaa seuraavaksi pyrkiä jonkin ystävällismielisen maan suurlähetystöön.

Näin uskoo Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvallat-keskuksen johtaja Mika Aaltola.

Snowden voi pyrkiä nyt jonkin suotuisan maan suurlähetystöön anomaan pysyvämpää turvapaikkaa, sanoo Aaltola. Näin hän tekisi samoin kuin tärkein auttajansa, Wikileaks-vuotosivuston perustaja Julian Assange.

Assange on pakoillut poliisia Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä yli vuoden ajan.

Snowdenille turvapaikkaa ovat lupailleet Venezuela, Nigaracua ja Bolivia.

– Nyt nähdään, kuinka vapaasti Venäjän viranomaiset antavat Snowdenin liikkua, Aaltola sanoo.

Venäjälle Snowdenin hakeutuminen jonkin toisen maan viranomaisten suojiin voisi olla helpotus, sillä näin Yhdysvallat ei voisi suoraan painostaa Venäjää Snowdenin luovutukseen.

Aaltolan mukaan Snowdenin tapauksessa on suoraa kaikua kylmästä sodasta.

– Loikkareita on ollut paljon jo ennenkin ja Venäjä ja Yhdysvallat osaavat tämän pelin. Uskon, että Snowden joutuu vielä lopulta oikeuden eteen Yhdysvalloissa, Aaltola sanoo.

Halpaa Snowdenin saaminen ei silti tule Yhdysvalloille olemaan. Venäjä käyttää varmasti kaiken Snowdenin tuoman hyödyn pyytäessään Yhdysvalloilta vastalahjaa Snowdenin palautuksesta.

Snowdenin paljastamat tiedot Yhdysvaltojen vakoiluohjelman laajuudesta ovat saaneet muut suurvallat varpailleen. Venäjää ahdistaa se, että Yhdysvallat pystyy hallitsemaan internetiä näin täysin, Aaltola sanoo.

– Yhdysvalloissa ollaan suunnittelemassa päätöstä, jonka mukaan Snowdenille turvapaikan antavaa maata kohtaan asetettaisiin talouspakotteita.

Kiitti turvapaikasta

Snowdenin asianajaja Anatoli Kutsherena kertoi torstaina uutiskanava CNN:lle Venäjän antaneen Snowdenille poliittisen turvapaikan vuodeksi.

Snowdenin olinpaikka pysyy turvallisuussyistä salaisena.

– Hän on nyt yksi maailman etsityimmistä miehistä. Turvallisuus on hänelle hyvin tärkeää, kertoi Kutsherena AP:lle.

Snowden kertoi vuotosivusto Wikileaksin mukaan olevansa kiitollinen Venäjän myöntämästä turvapaikasta.

Snowden sanoi päätöksen osoittaneen, että oikeus on voittanut. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen hallitus on toimillaan näyttänyt, että se ei noudata kansainvälistä lakia.

Yhdysvallat on vaatinut Venäjää luovuttamaan Snowdenin vastaamaan vakoilusyytteisiin, mutta Venäjän presidentti Vladimir Putin on kieltäytynyt tekemästä tätä.

Snowden poistui Sheremetjevon lentoasemalta noin kello 13 Suomen aikaa, kertoi lentokentän tiedottaja BBC:lle.

Putin on sanonut, että Snowden voi saada turvapaikan Venäjältä, jos hän lopettaa Yhdysvaltain salaisten tietojen julkaisemisen. Kutsherena sanoi päämiehensä hyväksyneen ehdon.

Brittilehti The Guardian julkaisi keskiviikkona uuden raportin yhdysvaltalaisesta tiedustelusta. Raportti perustui Snowdenin vuotamiin tietoihin. Kutsherenan mukaan materiaali oli luovutettu eteenpäin ennen kuin Snowden oli luvannut lopettaa vuodot.

Kuka

Edward Snowden

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen työntekijä Edward Snowden, 30, paljasti maansa turvallisuuspalvelun tekemän laajan netti- ja puhelinurkinnan.

Snowden pakeni Hongkongiin, ja kertoi Yhdysvaltain tietourkinnasta medialle.

USA nosti häntä vastaan syytteet ja pyysi Hongkongia luovuttamaan hänet. Snowden pakeni Hongkongista Moskovaan 23. kesäkuuta.

Sai vihdoin torstaina väliaikaisen oleskeluluvan Venäjälle ja poistui Sheremetjevon lentoasemalta.