Yllätysvieras kylässä
Ilta-Sanomat
Arja Paananen

Utrikespolitiska institutets programdirektör Arkady Moshes och forskare Katri Pynnöniemi kommenterade i tidningen Ilta-Sanomat 4.4. president Tarja Halonens besök hos president Putin i Moskva.

 

ULKOPOLITIIKKA: Tarja Halosen Moskovan-vierailu tuli yllätyksenä monelle muulle, muttei Sauli Niinistölle.
Virastaan eläköitynyt presidentti Tarja Halonen onnistui yllättämään toissa päivänä monet suomalaiset, kun julkisuuteen ilmestyi uutinen hänen ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisesta. Hämmästymään joutuivat jopa Venäjää seuraavat suomalaistoimittajat, sillä Suomen Moskovan-suurlähetystö tiedotti tapaamisesta vasta myöhään tiistaina iltapäivällä – eli juuri samoihin aikoihin, kun Halonen oli jo menossa kättelemään Putinia. Täysin salassa Halonen ei kuitenkaan Moskovaan livahtanut. . . .

Virastaan eläköitynyt presidentti Tarja Halonen onnistui yllättämään toissa päivänä monet suomalaiset, kun julkisuuteen ilmestyi uutinen hänen ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisesta.

Hämmästymään joutuivat jopa Venäjää seuraavat suomalaistoimittajat, sillä Suomen Moskovan-suurlähetystö tiedotti tapaamisesta vasta myöhään tiistaina iltapäivällä – eli juuri samoihin aikoihin, kun Halonen oli jo menossa kättelemään Putinia.

Täysin salassa Halonen ei kuitenkaan Moskovaan livahtanut.

Halonen vei jopa Putinin luo esiteltäväksi aatetoverinsa, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli kansliansa mukaan myös ”hyvissä ajoin” etukäteen ajan tasalla Halosen ja Putinin tapaamisen valmisteluista. – Kaavailtu vierailu oli jo useita viikkoja meidän tiedossamme, tasavallan presidentin kansliasta korostettiin eilen Ilta-Sanomille.

Tutkijoita yllätti eniten Halosen saama suuri huomio, kun Venäjän istuvalta presidentiltä liikeni Suomen eläkeläispresidentille aikaa peräti puolisentoista tuntia. – On todella mielenkiintoista, että Putinilta löytyi hänelle aikaa. Kyllä se kertoo ilman muuta Halosen Venäjä-suhteiden tasosta, ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi sanoi.

Pynnöniemen mukaan taustalla saattaa olla hyvien suhteiden lisäksi myös se, että Kreml haluaa asettaa Halosen kautta Suomen johtoa hieman ”kilpasille” Venäjä-suhteissa. – Venäläisillä voi olla tietenkin halu pelata, mutta meillä Suomen sisällä roolijako on varmasti hyvin selkeä, joten en olisi siitä huolissani, Pynnöniemi sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Arkady Moshes pitää puolestaan Halosen ja Putinin tapaamista täysin luonnollisena. – En näe tässä mitään pahaa tai vastakkainasettelua Niinistön suhteen. Putin varmaan tapaa Halosta, koska heillä on pitkä tuttavuus ja hän voi nyt keskustella Halosen kanssa entistäkin vapautuneemmin, Moshes arvioi.

Moshesin mukaan epävirallisten suhteiden säilyttäminen maailman ex-johtajiin on Putinille jo perinne. – Putin tapaa heitä, joiden kanssa hänelle on muodostunut hyvä suhde. Yksi heistä on esimerkiksi Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtajan Markku Kangaspuron mukaan Halosen Venäjä-aktiivisuus saattaa liittyä siihenkin, että Halonen on avoimesti antanut ymmärtää olevansa jatkossa kiinnostunut uusista kansainvälisistä tehtävistä.

Tässä mielessä Halonen saattaa siis itse laskea, että Putinin tapaaminen tuskin ainakaan laskee hänen osakkeitaan kansainvälisillä pestuumarkkinoilla.