Asiantuntija: USA:n vaalien muutokset rajoitettuja
Taloussanomat
Sami Noponen

Yhdysvaltain välivaalit eivät tuone suuria muutoksia maan talouspolitiikkaan, arvioi asiantuntija. Tähän vaikuttaa myös edelleen vaikea taloustilanne.

Yhdysvaltain tämänpäiväisissä välivaaleissa demokraattien arvioidaan yleisesti menettävän asemiaan ja republikaanien asemien ennakoidaan vahvistuvan. Republikaanit saanevat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta eivät senaatissa.

Kongressin välivaaleissa valitaan uudestaan koko 435-paikkainen edustajainhuone ja 37 paikkaa senaatin sadasta paikasta.

– Maan talouspolitiikassa voimasuhteiden muutos ei välttämättä näy dramaattisina uusina linjauksina, arvioi Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin akatemiatutkija Mika Aaltola.

Tähän vaikuttaa myös demokraattipresidentti Barack Obaman omaksuma pragmaattinen lähestymistapa.

– En usko, että vaalien todennäköisin tulos heijastuu juurikaan Yhdysvaltain talouspolitiikkaan, mikäli demokraatit säilyttävät enemmistönsä senaatissa. Yhdysvalloissa politiikanteko on ollut viime aikoina hyvinkin hankalaa ja vaikka on saatu aikaan suuria uudistuksia myös talouselämän säätelyssä, ovat niitä tukevat enemmistöt olleet kiven takana, Aaltola kommentoi.

– Toisaalta valtaa ja sitä kautta myös vastuuta saavat republikaanit voivat olla halukkaita kompromissien tekoon, koska he joutuvat aikaansaannoksistaan tilille kahden vuoden kuluttua ja tämä aikaansaaminen on kiinni istuvasta presidentistä.

Republikaanien kasvanut vaikutusvalta voi näkyä esimerkiksi edellisen presidentin George W. Bushin esittelemien veronalennusten jatkamisen kohtalossa. Näiden rahoittamiseksi republikaanijohtajat ovat esittäneet budjettileikkauksia.

Hallinnon jo aikaansaamat päätökset, kuten terveydenhuollon uudistus, ovat lainvoimaisia, joten niiden purkaminen on vaikeaa. Toisaalta Obama on ennen vaaleja esiintynyt kohtuullisen maltillisesti ja pidättäynyt näyttävästi kannanotoista, esimerkiksi Kiinan suhteen. Sama on pätenyt republikaaneihin.

– Uskoisin, että Yhdysvaltain talouspolitiikan suuntaviivat pysyvät aika lailla samoina, mihin vaikuttaa myös vallitsevan tilanteen hankaluus ja keskuspankin odotetut toimenpiteet talouden uudelleen käynnistämiseksi, Aaltola sanoo.

Pragmaattisuudesta löytyy esimerkkejä myös menneisyydestä. Vuonna 1993 demokraattipresidentti Bill Clinton allekirjoitti tärkeän lain vapaakauppa-alue Naftan perustamisesta. Sopimus saatiin aikaan vain yhdessä republikaanien kanssa.