Äärioikeisto taiteilee nyt sanoilla
Aamulehti, Sunnuntai Asiat
Veera Jussila

Euroopan äärioikeiston tekemät terrori-iskut viime vuonna? Nolla kappaletta. Se selviää Euroopan poliisiviraston Europolin raportista. Itse asiassa tilanne on ollut sama jo vuosia.

Äärioikeiston ryhmät toimivat matalammalla profiilillla kuin esimerkiksi separatistiliikkeet, vahvistaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen. On poliittisia kokoontumisia, mutta myös pahoinpitelyjä, uhkailuja ja kunnianloukkauksia.

Joukkotuhon puute ei suinkaan tarkoita liikkeiden passiivisuutta. Sinkkosen mukaan eurooppalainen oikeistoradikalismi on ammattimaistunut viime vuosina.

– Sehän on ollut Euroopassa karkeasti sanottuna sitä, että vaikkapa skinheadit kerääntyvät poikaporukalla yhteen. Sitten juodaan kaljaa ja haukutaan maahanmuuttajia.

Nyt Sinkkonen puhuu salonkikelpoistumisesta.

– Mukaan on lähtenyt paljon niin kutsuttua älymystöä, koulutettua porukkaa, joka osaa luoda imagoa ja artikuloida asiat täysin eri tavalla kuin aiemmin.

Esimerkiksi rodullisista hierarkioista puhuminen korvataan puheella kulttuurillisista eroista.

Äärioikeistoryhmät ovat lähes poikkeuksetta sanoutuneet irti Norjan joukkomurhasta. Sinkkonen ei sitä ihmettele: harvassa piirissä joukkotuhoa oikeasti kannatetaan.

– Ja kyllähän tässä myös kärjistyvät mielipiteet näitä ajatuksia (ideologiaa) vastaan. Se ei ole ajatusten levittämisen kannalta strategisesti järkevää.

Sinkkonen huomauttaa, ettei uhka yksittäisten ihmisten teoista ole silti mihinkään kadonnut. Toimihan Norjan joukkomurhaajakin ilmeisesti yksin.

Euroopassa on nähty myös oikeistopopulististen puolueiden nousu: on itävaltalainen Vapauspuolue FPÖ, ranskalainen Kansallinen rintama FN ja naapurissa Ruotsidemokraatit, noin alkajaisiksi.

On kuitenkin oleellista erottaa radikaaliryhmät demokratialla valtaan äänestetyistä puolueista.

Silti oikeistopopulismi on sekin nyt suurennuslasin alla, katsoo Sinkkonen.

– Nyt herätään siihen, että oikeistopopulismin vanavedessä sitä samaa visiota voidaankin käyttää erilaisten toimintatapojen perusteluun, veristenkin toimintatapojen.

Europol ja muut turvallisuusviranomaiset ovat syystä valppaina siksikin, että Euroopassa on nyt rehevä maaperä kaikelle ääriliikehdinnälle.

– Talouskriisin vaikutukset kiristävät ilmapiiriä jo itsessään. Eteläisessä Euroopassa näyttäisivät voimistuvan enemmän vasemmistolaiset liikkeet. Anarkistinen terrorismi on noussut Kreikassa. Myös Italiassa on ollut uhkaa siitä.

Pohjoisessa ärsyttää nyt rahan valuminen etelän kriisimaille, ja lisäksi maahanmuuton lieveilmiöistä on puhuttu pitkään. Oikean ja vasemman laidan radikalismille on sijaa, ja sen jälkeen taas kostoille.

Pinnan alla kuohuu

Poliisivirasto Europol on ilmoittanut päivittävänsä tietonsa eurooppalaisen äärioikeiston liikkeistä. Asiat keräsi esimerkkejä radikaaliryhmistä.

1. English Defence League

Iso-Britanniassa toimiva vastaliike islamismille. Järjestää etenkin katumarsseja, yhteyksiä jalkapallohuliganismiin. Mielenosoituksissa ollut liikkeellä 2000-3000 ihmistä, Facebook-ryhmissä yhteensä kymmeniä tuhansia jäseniä.

Terrorismitutkija Teemu Sinkkonen: ”Uusnatseihin verrattuna retoriikkaa on muutettu jo todella paljon. Kielessä on pyritty pois rasismista, ja laajan ihmisjoukon on helpompi omaksua asia. ”

2. Stop Islamization of Europe

Etenkin Iso-Britanniassa ja Tanskassa toimiva verkosto, joka kannattaa muslimivaltioiden totaalista boikotointia. Mielenosoituksia esimerkiksi moskeijoiden ulkopuolella. Virallisessa Facebook-ryhmässä yli 7300 jäsentä.

”Näyttää siltä, että kannattajat kommunikoivat enemmän maasta toiseen kuin uusnatseille on ollut tyypillistä. Vihollinenhan on tässä islam ja islamisaatio. Vaikka taustalla on vahva kansallismielisyys, niin nähdään, että ongelma on eurooppalainen.”

Pohjolan vastarintaliike

Uusnatsien verkosto, jonka pääpaino on Ruotsissa.Tavoitteena natsivaltion luominen Pohjoismaihin ja mahdollisesti Baltiaan. Suomen versiona Kansallinen vastarinta. Suomessa äärioikeiston kannattajia lienee tuhansia, aktiivisia toimijoita satoja.

”Ruotsissa äärioikeisto on ollut Pohjoismaista voimakkainta. Natsiliike on ollut voimakkaampaa kuin muualta jo 1980-luvulta lähtien. Väestöä on enemmän, ja maahanmuuttopolitiikka on ollut avointa. ”

Venäläinen äärioikeisto

Huomattavasti kirjavampaa toimintaa kuin muualla Euroopassa. Kaksi suurinta ryhmää, DPNI ja Slavic Union, on kielletty. Nationalismin ohella yhä vahvemmin hallinnon kritisoimista. Rasismiin ja uusnatsismiin liittyviä väkivallan uhreja oli viime vuonna 377, kuolleita 38.

”Venäjällä toiminta on järjestäytyneempää ja avoimempaa kuin muualla: on järjestetty pop- ja rock-konsertteja, joihin on kutsuttu muitakin kuin kannattajia. Valtion puolelta liiketta ei ole lyöty marginaaliin. ”

HDJ, Heimattreue Deutsche Jugend

Saksalainen nuorisoliike, jonka kasvattaa nuoria natsi-ideologian mukaisesti. Liike ja sen mittavat kesäleirit kiellettiin vuonna 2009, jatkaa maan alla. Kaikkiaan erilaisia äärioikeiston radikaaleja on viranomaisten mukaan maassa noin 25 000. Tuhansien lapsien uskotaan kasvavan natsi-ideologian mukaisesti.

Casa Pound Italia

Italialainen äärioikeistolainen ryhmä, joka vetoaa nuoriin aktiivisella kulttuuritoiminnalla. Ajaa muun muassa oikeutta omistusasuntoihin ja puolustaa perinteistä perhemallia. Facebook-ryhmässä yli 17 000 jäsentä. Nimi viittaa fasismikytköksistään tunnettuun amerikkalaiseen runoilijaan Ezra Poundiin.

Lähteet: Terrorismintutkija Teemu Sinkkonen, Ulkopoliittinen instituutti; rasismintutkija Vesa Puuronen, Itä-Suomen yliopisto; tutkimuskeskus SOVA, Der Spiegel