Isänmaan toivo
Ilta-Sanomat, 5.1.2012

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Yhdysvaltojen presidentinvaalien Republikaanisen puolueen esivaaleja Ilta-Sanomille.


YHDYSVALLAT: Republikaanien esivaalien nuorin osanottaja Rick Santorum oli Iowan yllättäjä.

Vähän ennen
joulua tehdyssä gallupmittauksessa 53-vuotiaan Rick Santorumin kannatuslukema oli surkeat kolme prosenttia – huonoin koko republikaaniseitsikosta.


Eilen uskonnollisen oikeiston suosikista ja entisestä Pennsylvanian senaattorista tuli Iowan ihme, käytännössä ensimmäisen esivaalikierroksen todellinen voittaja. – Tämä on tuhkimotarina, ihasteli Iowan osavaltion valtiosihteeri Matt Schultz.


Maltillisempaa linjaa edustava ehdokas Mitt Romney, 64, voitti Santorumin vaivaisella kahdeksalla äänellä.


Pidemmälläkin aikavälillä katsottuna Santorum on nousemassa tuhkasta. Vuonna 2006 hän koki historiallisen suuren tappion Pennsylvanian senaattorikilvassa demokraattipuolueen Bob Casey Jr:lle. – Silloin hän romahti täysin ja hävisi vaalit isolla prosenttiluvulla. Amerikkalaiset tykkäävät tällaisesta comeback-kiristä, kuvailee Ulkopoliittisen instituutin USA-asiantuntija, ohjelmajohtaja Mika Aaltola.


Santorum on profiloitunut amerikkalaisen teekutsuliikkeen edustajaksi, niin sanotuksi anti-Romney-ehdokkaaksi, jonka kannattajat katsovat Romneyn olevan liiaksi keskitien kulkija. – Santorum tuo esiin teekutsuliikkeen perusarvoja: koti, uskonto, Raamattu sekä antiabortti- ja antihomoajatukset. Hän yrittää myös korostaa periaatteellisuuttaan ja ehdottomuuttaan, kun taas Romney on kompromissihaluisempi, Aaltola vertailee.


Esivaalien yllättäjän vahvuus on nimenomaan periaatteellisuus. Muita vahvuuksia ei sitten taida oikein ollakaan. – Hän ei ole hirvittävän karismaattinen, hän puhuu pitkästi ja käyttää monimutkaisia lauseita. Barack Obama on siitä hankala vastustaja, että häneltä sitä karismaa löytyy.


Iowassa Santorum kiersi jokaisen piirikunnan lava-autolla, kun toiset ehdokkaat kulkivat vaalitilaisuuksiin isoilla linja-autoilla. – Tämä on ollut uskomaton matka: 99 piirikuntaa, 381 kaupungintaloa ja 36 pizzaravintolaa, Santorum kävi läpi kiertuettaan.


Pitääkseen vauhdin yllä hän tarvitsee nyt kampanjaansa lisää rahaa ja henkilökuntaa. Toisaalta nekään eivät välttämättä auta miestä mäessä seuraavaksi äänestävissä osavaltioissa New Hampshiressa, Etelä-Carolinassa ja Floridassa. – Seuraavat esivaalit ovat hankalia Santorumille. Itärannikolla on vähemmän oikeistokristittyjä, ja Romneyn kannatus on siellä suurempaa, Aaltola sanoo. – Mutta potentiaalia on. MARKUS HAAPAMÄKI ”Hän ei ole hirvittävän karismaattinen, hän puhuu pitkästi ja käyttää monimutkaisia lauseita.” Ulkopoliittisen instituutin USA-ekspertti Mika Aaltola