Charly Salonius-Pasternak – intervju


Pohjolan puolustusyhteistyölle kaavaillaan uusia ulottuvuuksia


Pohjoismaista puolustusyhteistyötä ollaan luotsaamassa kirjaimellisesti uusille vesille, Islannin ilma- ja merialueelle. Maanantaina julkaistavassa raportissa pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä esitetään yhteistä Nato-maa Islannin aluevalvontaa, jossa Suomi olisi mukana.


Norjan entinen ulko- ja puolustusministeri Thorvald Stoltenberg julkistaa ehdotuksensa noin tusinasta käytännön yhteistyöhankkeesta epävirallisessa ulkoministerikokouksessa Oslossa.


Eniten odotuksia kohdistuu ehdotuksiin puolustusyhteistyöstä. Ennakkoarvioiden mukaan ne sekä laajentaisivat pohjoismaista puolustusyhteistyötä maantieteellisesti moninkertaisesti nykyisestä että syventäisivät sitä yhteisen puolustuksen suuntaan.


Stoltenberg ei itse halunnut kommentoida ehdotustensa sisältöä ennen niiden julkistamista maanantaina. Suomalaiset ja norjalaiset virkamiehetkin kommentoivat niitä pidättyväisesti ja nimettöminä.


Islannin merkitys ehdotusten joukossa korostuu. Islanti liittyi Tanskan mukana uuteen pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön viime vuonna.


Kyse on siitä, missä vaiheessa jonkin alueen yhteinen valvonta tai ylipäätään yhteiset puolustuksen voimavarat muuttuvat yhteiseksi puolustukseksi eli maiden velvollisuudeksi puolustaa toisiaan.


Norja, Tanska ja Islanti ovat jo entuudestaan puolustusliitossa keskenään Naton jäseninä, mutta Suomi ja Ruotsi eivät. Ruotsi linjasi jo toissa vuonna, että se “ei olisi toimeton” jos joku Pohjoismaa joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Suomi on välttänyt yhtä selkeää linjausta.


Asevoimattoman Islannin ilmavalvonnan merkitys on kasvanut Yhdysvaltain suljettua tukikohtansa Keflavikissa 2006. Muut Nato-maat partioivat Islannin ilmatilaa vain ajoittain samalla, kun Venäjän strategiset pommikoneet ovat taas aloittaneet lentonsa sen tuntumassa, ja kiinnostus pohjoisiin alueisiin nousee.


Uuden raportin lähtöideana ei kuitenkaan ole Pohjoismaiden puolustusliitto, sanoi selvitykseen suomalaisena asiantuntijana kuultu professori Tuomas Forsberg. Hän painotti, ettei ole nähnyt Stoltenbergin tekstiä. Yhteisen puolustuksen suuntaan mennään kun sille ei ole esteitä, sanoi Forsberg.


Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly SaloniusPasternak vuorostaan arvioi, että liikkuminen kohti yhteistä puolustusta on puolustusyhteistyössä sisäänrakennettua. Jos sovitaan yhteistoiminnasta ja yhteisistä voimavaroista, niin joudutaan sopimaan myös siitä, mitä tehtäisiin sodan sattuessa, sanoi Pasternak. Hän valmistelee omaa tutkimustaan pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä.


Natosta on kannustettu pohjoismaita lisäämään puolustusyhteistyötään.