Suomineito sai piikin sormeensa
Turun Sanomat
Pirkko Männikkö

Kohukirjoittelusta Venäjällä opittavaa

Venäläisen median kohukirjoittelu Suomesta huostaanotto- ja huoltajuuskiistojen ympärillä ei ole kääntänyt venäläisten käsityksiä Suomesta kielteiseksi, uskovat useat suomalaiset Venäjän tutkijat.

Myös venäläiset hyvin tunteva, Pietarissa asuva rakennusinsinööri Juha Vättö ajattelee samoin.

–Ihmiset ymmärtävät, että eri maissa on erilaiset lait, ja että myös lakien noudattamiseen suhtaudutaan eri maissa eri tavoin, Vättö sanoo.

–Episodi ei ole ollut yleinen puheenaihe kanssakäymisissä, hän kuittaa Pietarista.

Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen on eri mieltä kohukirjoittelun vaikutuksesta. Hän näkee, että varsinkin dosentti Johan Bäckmanin tapa kommentoida Suomen asioita venäläisessä mediassa uhkaa vääristää Suomi-kuvaa Venäjällä. Hän vaatii Suomen viranomaisia suhtautumaan vakavasti Bäckmaniin.

–Bäckman on kymmenen vuotta yrittänyt kaikin keinoin vahingoittaa Suomen intressejä Venäjällä, ja saanut jopa venäläisiä historiankirjoittajia mukaansa, Vihavainen sanoo.

–Huoltajuuskiistat ovat olleet Venäjällä uutisten ykkösaiheena, joten kyllä asialla on ollut näkyvyyttä. Jos osapuolena ovat suomalaiset viranomaiset, heidän vaikenemisensa ei auta tilannetta, Vihavainen moittii suomalaisten käytöstä.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ei usko, että kohu on vääristänyt venäläisten vakiintunutta, positiivista Suomi-kuvaa. Suomalaisten viranomaisten toimintaa huoltajuuskiistan käsittelyssä Kivinen pitää kuitenkin vetelänä.

–Näyttää siltä, että meillä on epäselvyyttä vuorovaikutussuhteista. Kun tiedetään, että Venäjällä pyritään omien päämäärien ajamiseksi hyödyntämään muualla asuvien venäläisten kohtelua, pitäisi suomalaisten viranomaisten pystyä ainakin perustelemaan, miksi he vaikenevat yksityiskohdista. Ulkomaanedustustojen asia on miettiä väylät ja mitä puhutaan.

Kivinen muistuttaa, että Venäjällä kohukirjoittelua on ollut muistakin maista.

–Venäläiset lopettivat adoptiot Yhdysvaltoihin, kun syntyi suuri kohu amerikkalaisäidistä, joka palautti ongelmalapseksi osoittautuneen lapsen yksin lentokoneessa takaisin Venäjälle.

Vaikka Kivinen moittii viranomaisten toimintaa veteläksi, hän ei kuitenkaan usuta käymään dosentti Johan Bäckmanin kimppuun.

–Demokraattisessa maassa saa esittää omia argumenttejaan, Kivinen huomauttaa.

Bäckmanin toiminnasta hän toteaa kuitenkin, että se on kaikkea muuta kuin viatonta.

Tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista toteaa, että dosentti Bäckmanin puheet ovat ristiriidassa siihen, millaisen Suomi-kuvan me oletamme olevan vallalla. Hän ei näe Bäckmanin puheita uhkana.

–Venäjä on valtava maa, ja venäläisetkin ovat selväjärkistä kansaa. Pitää osata laittaa asetelmat kokonaisuuksiin, vaikka olemmehan me suomalaiset aina huolissamme siitä mitä muut ajattelevat meistä.

Huoltajuuskiistan käsittelystä Pynnöniemi toteaa, että suomalaisilla on aina ollut tietty logiikka, kuinka sosiaaliviranomaisten asiat hoidetaan.

–Nytkin toiminta on ollut johdonmukaista, mutta kun asiat paisuvat tällaisiin mittoihin, pitäisi osata tulla ulos. Venäjällä asiat viedään presidentin pöydälle, meillä toimitaan viranomaiskoneiston kautta. Siinä on ero, hän huomauttaa.