Suomalaista osaamista yhä enemmän esiin
Kauppalehti
Jukka Saastamoinen

UPI:n Tiilikainen: EU:ssa on käyttöä hyville ajatuksille aina. Poliittisesta vuodesta tulee kiinnostavin miesmuistiin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen tarjoaa suomalaisille talouden ja politiikan toimijoille EU-henkistä uudenvuoden missiota. Hänen mukaansa suomalaista osaamista pitäisi tyrkyttää eurooppalaiseen hyötykäyttöön huomattavasti nykyistä tarmokkaammin
.
– Ei Suomella mikään huono asema Euroopassa nytkään ole. Suomen ulkopolitiikka on ollut viime vuosina aktiivista, ja me olemme olleet

EU:ssa näyttävästi esillä. Ja ulkoministeri Alexander Stubb hallitsee kansainvälisen pelikentän hyvin.

– Tunnettu tosiasia on kuitenkin se, että Suomi ei voi saada yksin aikaan enää mitään. Siksi suomalaisten osaamista pitää levittää yhä laajemmalle Euroopan alueelle. EU on johtamisjärjestelmien osalta vaikeaselkoinen muttei mitenkään mahdoton. Tietystä sekasortoisuudesta seuraa toisaalta se, että hyville ajatuksille on kysyntää aina.

Tiilikainen tuntee Eurooppa-kysymykset paremmin kuin omat taskunsa. Ennen nykyistä työtään hän on työskennellyt muun muassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimusverkoston johtajana ja kahden kokoomuslaisen ulkoministerin eli Ilkka Kanervan ja Alexander Stubbin poliittisena valtiosihteerinä.

Tiilikainen painottaa, että kaikki Suomen johtavat poliitikot, päämisteri Mari Kiviniemeä myöten, ovat hoitaneet EU-pelikenttänsä moitteetta.

– Lisää aktiivisuutta tarvitaankin valmistelutasolla, poliittisen suunnittelun puolella. Siihen joukkoon kuuluvat esimerkiksi tutkimuslaitokset, joita satun itsekin edustamaan.

Tiilikainen yhtyy yleiseen käsitykseen siitä, että ensi keväästä tulee eduskuntavaalien ansiosta mielenkiintoisin miesmuistiin.

– Mutta kiinnostava tulee koko vuodesta. Sieltä kun ovat presidentinvaalitkin lähestymässä.

– Nyt täytyy vain toivoa, että pääpuolueet eivät anna tuumaakaan periksi EU-vastaiselle populismille. Jos valtapuolueet lähtevät siihen kelkkaan, seuraukset voivat olla suomalaisten tähänastiselle EU-työlle ja sen tuloksille todella turmiollisia.