Lentokielto voisi saada Suomen Hornetit Syyrian taivaalle
Aamulehti
Toni Viljanmaa

Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak konstaterade i en intervju för tidningen Aamulehti 1.11., att Finland kunde delta med Hornet-plan i Syrien om FN skulle rösta för flygförbud.

 

Tutkija arvioi lännen soveltavan Syyriaan Irakin näivetysstrategiaa

Suomen Hornet-hävittäjät Syyrian taivaalla kuulostaa kuvitelmalta.

Norjan, Ruotsin ja Tanskan hävittäjät kuitenkin valvoivat Libyan lentokieltoaluetta YK-vetoisessa operaatiossa vuonna 2011. Suomi jäi pois joukosta.

– Suomalaisetkin olisivat silloin voineet lentää, mutta poliitikot vain jotenkin jänistivät, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo.

– Suomessa oli silloin vaalit tulossa. Kyynisesti voi todeta, että se vaikutti asiaan, puolustusministeri Carl Haglund (r) arvioi.

Suomen Ilmavoimien kansainvälinen valmiusyksikkö voi osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen toimintaan ensi vuonna. Nato arvioi lentolaivueen eliittijoukoksi. Ilmavoimien komentajan Lauri Purasen mukaan laivue voisi olla käytettävissä vaikka Syyriassa, jos valtionjohto niin päättää (Al 31. 10).

– Jos YK:n turvaneuvosto äänestää lentokieltoalueen puolesta, silloin voitaisiin ihan hyvin käyttää suomalaisia Horneteja, Salonius-Pasternak sanoo.

Puolustusministeri Haglund muistuttaa, että Syyrian sodan keskellä ei kriisinhallintaoperaatiota saati lentokieltopäätöstä ole näköpiirissä.

– Jos teoriassa sellainen tilanne syntyisi, se mahdollistaisi, että Suomeakin pyydettäisiin siihen. Se pitäisi harkita erikseen.

Yhtymäkohtia Irakiin

Kapinalliset ovat toistuvasti pyytäneet, että Nato ja Yhdysvallat perustaisivat lentokieltoalueen pohjoiseen Syyriaan. Ilmapommitukset ovat pitäneet presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vallan kahvassa.

Maanpuolustuskorkeakoulun vieraileva tutkija Alan Salehzadeh näkee Syyriassa yhtymäkohtia 1990-luvun Irakiin. Presidentti Saddam Husseinin Irak hyökkäsi Kuwaitiin, minkä jälkeen YK:n pakotteet riisuivat Irakin kemiallisista aseista. Se teki Irakin vaarattomaksi.

– Tässä on sama skenaario. Syyria hyväksyi, että siltä poistetaan kemialliset aseet. Sillä heikennetään al-Assadia. Sitten perustetaan itsehallintoalueita ja lentokieltoalue.

Pohjois-Irakin lentokieltoalueen takia Saddam ei pystynyt hyökkäämään.

– Missä oppositio hallitsee, sinne lentokieltoalue, Salehzadeh esittää.

Hän arvioi, että länsi pyrkii painostamaan al-Assadin jättämään paikkansa hyökkäyksen uhalla. Niin kävi myös Irakissa.

Libyan lentokiellosta päätettäessä Venäjä äänesti YK:n turvallisuusneuvostossa tyhjää. Venäjä ei hyväksy voimakeinoja Syyriassa.

– Siviilien suojelun vuoksi Libyassa myönnettiin lupa voimakeinojen käyttöön. Todennäköisyys sille, että YK antaisi luvan Syyriass on aika pieni, Salonius-Pasternak sanoo.