Kansa tienhaarassa
Ilta-Sanomat
Elina Koivisto

Utrikespolitiska institutets forskare Mikael Wigell gav i Ilta-Sanomat 7.3. sin syn på de val Venezuela står inför då president Chavez avlidit.

 

Venezuela: Caracasin kadut täyttyivät surijoista, kun menehtyneen Chavezin arkkua vietiin kaupungin halki.
Mahtipontisen populistijohtaja Hugo Chavezin viimeinen matka alkoi, kun hänen arkkunsa kuljetettiin sairaalasta sotilasakatemiaan. Kymmenettuhannet chavezilaiset seurasivat saattuetta vanavedessä maan sinipunakeltaisia lippuja heilutellen. Kovaäänisistä kaikuivat sosialistilaulut. Eläessään poisnukkunut presidentti sai osakseen köyhien palvonnan, mutta vastustajat pitivät häntä diktaattorina. Ulkopoliittisen instituutin Latinalaisen Amerikan asiantuntija Mikael Wigell arvioi IS:lle, mi. . .

Mahtipontisen populistijohtaja Hugo Chavezin viimeinen matka alkoi, kun hänen arkkunsa kuljetettiin sairaalasta sotilasakatemiaan. Kymmenettuhannet chavezilaiset seurasivat saattuetta vanavedessä maan sinipunakeltaisia lippuja heilutellen. Kovaäänisistä kaikuivat sosialistilaulut.

Eläessään poisnukkunut presidentti sai osakseen köyhien palvonnan, mutta vastustajat pitivät häntä diktaattorina.

Ulkopoliittisen instituutin Latinalaisen Amerikan asiantuntija Mikael Wigell arvioi IS:lle, millaisten valintojen edessä öljymahti on nyt.

1. Mitä tapahtuu Venezuelassa seuraavaksi? Venezuelaan julistettiin viikon yleinen suruaika. Varapresidentti Nicolas Maduro toimii virkaatekevänä presidenttinä, kunnes maassa järjestetään uudet vaalit kuukauden sisällä. Perjantaina pidetään Chavezin hautajaiset, joista on luvassa suuri, presidentin showmiespersoonaan sopiva spektaakkeli. Maahan odotetaan lukuisia valtiojohtajia ja muita tunnettuja kasvoja ympäri maailman. Hautajaisten valmistelut aloitettiin jo eilen.

2. Kuka voittaa vaalit? Entinen bussikuski Nicolas Maduro saa vastaansa nuoren ja energisen oppositiojohtaja Henrique Caprilesin. Vaaleista on tulossa haasteelliset, mutta tämänhetkisten kyselyiden mukaan näyttäisi siltä, että Maduro olisi voittamassa. – Chavez ehti nimetä Maduron virallisesti seuraajakseen, mikä antaa hänelle sympatiapisteitä. Asemansa myötä Madurolla on myös käytössään valtion varat. Vaalien pikainen järjestäminen tarjoaa hänelle etulyöntiaseman, sillä oppositio joutuu aloittamaan nopean kampanjoinnin, pohtii Mikael Wigell.

Chavezin kannatus on ollut laajaa varsinkin köyhemmissä luokissa, jossa häntä pidetään Wigellin mukaan suorastaan messiaana. – Ongelmana tässä on, että Venezuela on täysin jakaantunut maa, jossa vastakkain ovat chavezilaiset ja anti-chavezilaiset.

3. Onko pelkoa kaaoksesta? Vallanvaihdon uskotaan sujuvan melko rauhallisesti varsinkin siinä tilanteessa, jos Maduro voittaa odotusten mukaisesti. – Jos oppositio voittaisi, voisi ongelmia tulla. Chavezilla on aika paljon hardcore-kannattajia ja hän on myös aseistanut joitakin ryhmiä.

4. Mikä mies Maduro on? – Hänellä ei ole samanlaista karismaa kuin Chavezilla, mutta ideologisesti Maduro on erittäin lojaali ja chavezilainen.

Chavez jättää Madurolle ikäväksi perinnöksi Venezuelan hupenevat öljytulot, mikä tarkoittaa, että Chavezin harrastamaa, köyhien suosion saavuttanutta populistista jakopolitiikka ei pysytä samalla tavalla jatkamaan. Tämä saattaa ajan mittaan myös syödä köyhälistön kannatusta.

5. Mitä ulkomailla ajatellaan? Ulkomaiset hallitukset, varsinkin Yhdysvallat, seuraavat varmasti tarkkaan, miten chavezilaisten käy vaaleissa. Ulkomaiset öljy-yhtiöt muun muassa Kiinasta ja Venäjältä taas haluavat varmistaa, että niiden sijoitukset ovat turvassa maassa, jossa on maailman suurimmat vielä hyödyntämättömät öljyvarat. Varsinkin Kiinan uskotaan murehtivan, aikooko uusi presidentti huolehtia valtavista Kiinasta saamistaan lainoista. – Maduro vaikuttaa olevan halukas paikkailemaan välejä Yhdysvaltoihin. Pieni lämpeneminen on siis mahdollista, ja myös Yhdysvallat on viestinyt halukkuuttaan tähän. Jos hän haluaa tätä, pitää välejä kuitenkin samalla etäännyttää esimerkiksi Iraniin, jonka kanssa Chavez oli läheinen.

Wigell muistuttaa, että huolimatta tulisesta retoriikasta, jossa Chavez on syyttänyt imperialisti-Yhdysvaltoja kaiken pahan aluksi, on maiden välinen öljykauppa toiminut koko ajan myös tähän asti.