Kansa kaipaa muutosta
Etelä-Suomen Sanomat
Sari Autio

Utrikespolitiska institutets forskare Kristi Raik kommenterade i Etelä-Suomen Sanomat 9.7. Ukrainas poltiska ledning.Monessa liemessä keitetty Ukrainan kansa alkaa pikku hiljaa kyllästyä vanhoihin poliittisiin johtajiin.


Tutkija Kristi Raik kertoo, että vaikka Tymoshenko on saanut sympatiaa ulkomailta, ei hänen suosionsa kotimaassa ole juuri noussut vangitsemisen jälkeen.


Tuoreessa muistissa on Tymoshenkon oma pääministerikausi, jota leimasi epävakaus ja repivät riidat presidentin kanssa. Myös uudistusten toteuttaminen takkusi. Raikin mukaan istuvan presidentin Janukovitshin kannatus on niin ikään laskussa, ja uusia poliittisia johtohahmoja kaivataan.


Sellaisia ovat esimerkiksi nyrkkeilyn maailmanmestari Vitali Klitshko ja entinen talousministeri Arseniy Yatsenuk.


Yatsenukista on toivottu sillanrakentajaa Janukovitshin ja Tymoshenkon leirien välillä. Eurooppamielisen UDAR-puolueen johtaja Klitshko taas on taistellut näkyvästi korruptiota vastaan.


Oranssin vallankumouksen jälkeen lännellä oli suuret odotukset Ukrainaa kohtaan. Toivottiin, että maa lähtisi toteuttamaan Puolan ja Baltian maiden kaltaisia demokraattisia uudistuksia, mutta niin ei käynyt.


-·Virallisesti hallitus julistaa demokraattisia arvoja, mutta tosiasiassa Ukraina luisuu kohti autoritaarista järjestelmää. Suurin osa ukrainalaisista haluaa lähentyä EU:ta, Klitshko sanoo Der Spiegel -lehdelle.


Lokakuun parlamenttivaalit ovat merkittävät Ukrainalle.


-·Jos maa onnistuu käymään ne läpi ilman väärinkäytöksiä, EU voi olla valmis uusiin avauksiin, Raik sanoo.