Tutkija: Euroopan unioni ei ole kriisissä
Lapin Kansa 24.10.2011 s. 6
Kirsti Pohjonen

EU-tilanne: Teija Tiilikaisen mukaan ensi keskiviikon huippukokouksen on päästävä ratkaisuihin, päättämättömyys on huono viesti Kirsti Pohjonen Euroopan unioni ja integraatiojärjestelmä voivat yhä hyvin. EU ei ole kriisissä.


Talousmyllerryksessä Ulkopoliittisen instituutin johtajan, valtiotieteen tohtori Teija Tiilikaisen väite yllättää.


Hän muistuttaa, että ennen kaikkea valtioiden ylivelkaantuminen on johtanut vakavaan talousahdinkoon.


Sen kuohut lyövät nyt unioniin asti ja mittaavat jäsenmaiden yhteisen sopimisen taitoja.


-?EU on pyrkinyt kaikin keinoin ja ripeästi löytämään ratkaisuja talouspulmiin, Tiilikainen vakuuttaa.


Liian vähälle huomiolle on hänestä jäänyt, miten paljon EU on tehnyt tärkeitä päätöksiä ja koonnut isoja paketteja jopa sopimusten rajapintoja hipoen.


-?Sitä ei voi pitää huonona saavutuksena.


Pakettien sisältöä hän ei politiikan tutkijana lähde puntaroimaan, vaan jättää sen talousasiantuntijoille.


Talouskriisi on paljastanut, että uudenlaisten vaikeuksien varalta EU:lla ei ole sopimuksia. Ei ole ohjeita toimista eikä siitä, miten pitkälle jäsenmaita voi auttaa.


– Integraatio on ollut pahemmissakin poliittisissa vaikeuksissa, Tiilikainen sanoo. Yhteisvaluutalle, eurolle, talousmyrsky on ensimmäinen.


Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati lauantaina, että EU-maiden pitää olla valmiita muuttamaan unionin perussopimuksia talouskurin tiukentamiseksi.


Tiilikainen uskoo, että lujan talouskurin ja toimivan valvontajärjestelmän kirjaus perussopimukseen voisi mennä läpi, jos sitä isompia muutoksia ei tehdä.


– Vakaussopimushan on jo olemassa, hän lisää. Sitä terävöitettäisiin, jotta jäsenmaiden holtiton taloudenpito saataisiin aisoihin. Se vahvistaisi periaatteen, että jokainen maa vastaa itse veloistaan.


Tähän asti perussopimusten muutokset ovat olleet vuosien puristusten takana. Kunkin jäsenmaan pitää hyväksyä ne.


Brysseliin tullessaan Merkel ilmoitti, että sunnuntain huippukokous vain pohjustaa uutta keskiviikon tapaamista. Tiilikainen ei pidä lisäaikaa hälyttävänä. Kyse on isoista ja vaikeista asioista.


– Huono viesti markkinoiden suuntaan on, jos asiat keskiviikkona jäävät yhä täysin ilmaan. Silloin on kyse johtajuudenkin ongelmasta.


Kokousten marssijärjestystä Tiilikainen hämmästelee. Kun Saksa ja Ranska eivät päässeet neuvonpidossaan sopuun, päätöksentekoa siirrettiin. Yhteisymmärrystä olisi voinut hioa myös kaikkien jäsenmaiden kesken.


Keskiviikolta odotetaan paljon. Ratkaistavana ovat ainakin väliaikaisen rahoitusvakausvälineen ERVV:n tehostaminen, pysyvän mekanismin EVM:n aikaistaminen kesästä 2013, Kreikan tilanne, mitat sijoittajien vastuille ja pankkien pääomittaminen.


Tausta


Euroopan unionin


kokoussuma


Perjantaina olivat koolla euroalueen valtiovarainministerit.


Lauantaina Brysselissä talousahdinkoa pohtivat kaikki EU:n valtiovarainministerit.


Sunnuntaina pidettiin kaksi huippukokousta. Koolla olivat sekä EU:n valtionpäämiehet että euromaiden johtajat.


Keskiviikkona ylimääräisessä EU:n huippukokouksessa on tarkoitus vahvistaa näiden kokousten linjaukset.


Marraskuun alussa taloutta puidaan myös G 20-maiden huippukokouksessa Ranskan Cannesissa.