Tutkija uutissivusto Finnbaysta: Toiminta voi liittyä valtiolliseen psykologiseen sodankäyntiin
Helsingin Sanomat
Laura Halminen

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade i Helsingin Sanomat Finnbay -nätsidan, där det bl.a. sades att Finland fortsätter sitt samarbete med Ryssland oavsett vad Förenta staterna eller säger. Enligt Aaltola finns det i Finnbays verksamhet tecken på en ’informationsoperation’, vars uppgift är allmänt taget att förvilla den offentliga diskussionen.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltola n mukaan Finnbayn toiminnassa on viitteitä ”informaatio-operaatiosta”. Informaatio-operaation tehtävänä on yleisesti ottaen hämmentää julkista keskustelua.
Englanninkielinen Finnbay julkaisi lauantaina uutisen, jonka mukaan Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa riippumatta siitä, mitä Yhdysvallat tai EU sanovat. Suomen Venäjän-suurlähettiläs kutsui sivustoa ”valesivustoksi” ja sai Finnbayn uhkaamaan itseään oikeustoimilla.
”Tyypillisesti informaatio-operaation strategiaan kuuluu, että luodaan kulissi, joka ei ole liian läpinäkyvä. Osa jaetusta tiedosta on oikeaksi tunnustettua ja väliin ujutetaan strategisesti keskustelua oikeaan suuntaan ohjaavaa viestintää”, Aaltola kertoo.
Oikealla suunnalla tarkoitetaan Aaltolan mukaan Suomessa sitä, että kollektiivinen mieliala pysyy hämmentyneenä.
”Uutiset jäävät maailmalle seilaamaan, olivat ne oikeita tai eivät. Juonena on korostaa sitä, että Suomi on ristiriitaisessa tilanteessa ja tukeutuu Venäjään. Samalla puhutaan myös Venäjän uhasta ja saadaan aikaan kuva, että suomalaiset ovat jotenkin sekaisin.”
Aaltola kuvaa Venäjän tukeman viestinnän keinoja suoriksi lyönneiksi ja koukkulyönneiksi. Todellista tarkoitusta on usein vaikea havaita. ”Ne ovat strategista viestintää, johon Venäjällä on pitkä osaaminen. Tosin niin on Yhdysvalloilla ja Israelillakin.”
Aaltola käyttää Yhdysvaltoja ja Israelia esimerkkeinä informaatio-operaatioiden tekijöistä, jotka muotoilevat viestinnän kielellisesti hyvin tarkkaan. Tyypillisimmillään muotoiluilla osataan häivyttää alkuperäinen lähde.
”Julkaisuissa on tyypillistä, että toiminta muistuttaa sipulia ja esimerkiksi rahoituksesta on erittäin vaikeaa saada selvää. Kerroksellisuus mahdollistaa kiistämisen.”
Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat ja Yleisradio uutisoivat tänään Finnbayn toiminnasta. Tämän jälkeen Finnbay julkaisi sivuillaan kannanoton, jonka mukaan heillä ei ole y-tunnusta koska he toimivat vapaaehtoisten voimin eivätkä tuota edellytettävää määrää rahaa. Finnbay kuvasi myös Yleisradion julkaisevan ”rasisistista sisältöä”.
”Valkopesu kuuluu kuvaan. Voi olla, että huomenna sivuille ilmestyy jokin raflaava uutinen, jolla huomio kääntyy pois julkaisun omasta alkuperästä. Tai ehkä joku viaton aktivistibloggaaja kertoo joutuneensa ajojahdin kohteeksi”, Aaltola arvioi.
Finnbay antaa sivuillaan ymmärtää, että julkaisee Helsinki Novosti -nimistä lehteä. Helsingin Sanomat kertoi aiemmin sunnuntaina, että Helsinki Novostille on päätetty myöntää ulkovenäläisten tukisäätiön avustusta. Säätiön ovat perustaneet Venäjän ulkoministeriö ja ulkomailla asuvien venäläisten etuja valvovan Rossotrudnitshestvo-organisaatio. Helsingin Sanomat ei toistaiseksi tiedä Helsinki Novostin ja Finnbayn välistä yhteyttä.
”Informaatio-operaatioissa on usein lukuisia toimijoita”, huomauttaa Aaltola. ”Kokonaisuudessa sivusto on vain yksi operaation mobiili osa. Tyypillisesti osa operaation toimijoista on säätiöiden rahoittamia, osa informaation jakamiseen osallistuvia ’hyödyllisiä idiootteja’ ja osa on suoraan tiedustelupalveluihin liittyvää toimintaa. On myös mahdollista, että tapaus liittyy suoraan tiedustelupalveluihin.”