Tutkija: Moskovan iskuilla haluttiin kylvää pelkoa
MTV3
Katja Nuorvala

Tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Moskovan tämänaamuisten itsemurhaiskujen tarkoitus oli kylvää pelko tavallisiin venäläisiin. Kahdelle metroasemalle tehdyistä iskuista epäillään Kaukasukselta kotoisin olevia terroristeja.

– Kyllä kaikki merkit viittaavat siihen, että tekijät olisivat Pohjois-Kaukasukselta. Ehkä tässä on ajatuksena tuoda Venäjän pääkaupunkiin se sama turvattomuuden tunne, mikä Kaukasiassa on yleisesti vallalla, Saari arvioi MTV:n uutisten haastattelussa.

Venäjä on aiemmin selkeästi kostanut vastaavat iskut. Tutkija arvioi, että tälläkin kertaa edetään vanhan käsikirjoituksen mukaan.

– Tämä on tuttu tilanne ja todennäköisesti vastaus tulee myös olemaan hyvin tuttu. Terroristien puolelta tämä onkin epärationaalista ja itsetuhoista tunnepolitiikkaa, jossa ei edes toivotakaan, että tilanne Kaukasuksella paranisi, vaan halutaan vain kostaa.

Saaren mukaan aiemmin vastaavat teot ovat johtaneet siihen, että valtaa on keskitetty Venäjän keskusjohdolle ja leikattu alueiden valtaoikeuksia ja demokratiaa. Hän arvioi, että näin tapahtuu nytkin.

– Koska tämä ei ole yksittäinen tapaus, vaan linkittyy viime marraskuussa tapahtuneeseen Nevski Express -junan iskuun, niin tuntuu, että nyt pitää toimia. Venäjän linjana on perinteisesti ollut ”kova kovaa vastaan”, Saari toteaa.

Tutkija arvioi myös, että iskujen seurauksena linja kovenee sekä Venäjän sisällä että suhteessa Kaukasiaan.

– Luulen todella, että näin tulee tapahtumaan, ainakin mikäli poliittinen kulttuuri Venäjällä on pysytellyt samassa uomassa.