Går SDP Timo Soinis väg?
Hufvudstadsbladet
Marianne Lydén

Ska Timo Soini lyckas skrämma SDP att gå mot stödpaketet till Irland? EU-experter är bekymrade.


Utrikespolitiska Institutets direktör Teija Tiilikainen är en svuren anhängare av ett nära samarbete mellan EU-länderna och hon håller inte med olyckskorparna som kraxar om att Irlandskrisen och framtida liknande kriser leder till att unionen vittrar sönder.


– Jag tror inte att EU faller sönder, men visst har vi en allvarlig kris. Det gäller grundläggande principer för hela EU-samarbetet.


Vad menar du?


– Kärnfrågan är hur olika vi ska låta länder vara. Vilket är det gemensamma ansvaret när det går illa för en av oss, ska Irland få ha lägre företagsskatt om det sker på bekostnad av andra? Förutsätter en valutaunion att vi har en politisk union?


Vad tycker du själv?


– Jag vill han en diskussion om just det här, hur långt vi ska gå med den ömsesidiga solidariteten, inte bara ekonomiskt utan också politiskt.


Diskussionen tycks gynna populisterna?


– Det är olyckligt att det är så lätt att plocka poäng utan att behöva lyfta fram fakta. Timo Soini (Sannf) säger att stödet till Irland aldrig kommer att betalas tillbaka. Det är betydligt mer komplicerat att förklara varför det med tanke på finländarnas välfärd är nödvändigt att ge lån åt Irland.


Är det bara Soini som förenklar?


– Jag är väldigt oroad för att Soini pressar resten av oppositionen till allt starkare EU-kritik. Socialdemokraterna har ju varit väldigt EU-positiva, men i samband med Greklandskrisen ändrade de åsikt. Nu kan det vara svårt för dem att göra annat än fortsätta på samma negativa linje med Irland.


Vad kan det leda till?


– Om den EU-konsensus som funnits i Finland spricker kan det få allvarliga följder. Om de andra sneglar på Soini och röstar mot Irlandspaketet och den här tendensen också syns i nästa regering kan det få en dominoeffekt i Europa.


SDP:s ordförande Jutta Urpilainen vill inte avslöja om partiet tänker stödja regeringens förslag till stödpaket för Irland.


– Det tar vi ställning till sedan när vi vet hur helheten ser ut.


SDP kräver nu som när stödet till Grekland var på tapeten skärpt kontroll och reglering av finansieringsmarknaden, säger hon.


– Dessutom måste banker och investerare bära sitt ansvar. Det är ohållbart att vinsterna försvinner i privata fickor och skattebetalarna står för förlusterna.


Urpilainen vill också åt Irlands låga företagsskatt.


– Man kan inte begära att länder som Finland stöder Irland om de fortsätter med sin aggressiva skattekonkurrens.