Panttivankitilanne Algeriassa: Kymmeniä ulkomaalaisia yhä vaarassa
Iltalehti
Johanna Mattinen

Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola kommenterade i en intervju för tidningen Iltalehti 19.1. Finlands evetuella deltagande i operationen mot islamister i Mali. Enligt Aaltola kan deltagandet äventyra finländarnas underhandlingar om befriandet av gisslan i Jemen.

 

Kahdeksan norjalaisen uskotaan olevan edelleen panttivankeina algerialaisessa kaasutehtaassa.
Noin kolmekymmentä ulkomaalaista on edelleen kateissa Algerian panttivankidraaman seurauksena.

Heidän joukossaan on tiettävästi kahdeksan norjalaista, kymmenen japanilaista ja useita brittejä. Myös kahden ranskalaisen uskotaan olevan edelleen panttivankeina. Yhdysvaltalaisten lukumäärää ei tiedetä.

Algerian armeija hyökkäsi torstaina päivällä islamistien hallussa olleeseen kaasutuotantolaitokseen vapauttaen lähes kuusisataa algerialaista ja 77 ulkomaalaista.

Hyökkäyksessä sai surmansa 30 panttivankia. Heistä seitsemän uskotaan olleen ulkomaalaisia. Myös 18 sieppaajan tiedetään kuolleen iskussa.

Kritiikkiä

Britannian pääministeri David Cameron on ilmaissut kritiikkinsä Algerian hallitusta kohtaan. Hänen mukaansa panttivankeina olevien kansalaisten valtion päämiehille ei ilmoitettu etukäteen armeijan iskusta laitokselle. Samanlaista kritiikkiä on esittänyt myös Japanin valtion päämies.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg piti torstai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa hän vahvisti yhdeksän norjalaisen olevan panttivankeina.

Luku pieneni perjantaina yhdellä, sillä öljy-yhtiö Statoil kertoi yhden heidän työntekijöistään päässeen turvaan. Häntä hoidetaan algerialaisessa sairaalassa pienten vammojen vuoksi.

Stoltenberg ei ottanut kantaa Algerian hallituksen toimiin, ja tyytyi toteamaan, että vielä on liian aikaista tuomita hyökkäystä.

Motiivina kosto

Islamistien mukaan sieppaus on kosto Algerialle, joka sallii Ranskan käyttää sen ilmatilaa Malin ilmaiskuihin. Ryhmä vaati Ranskaa lopettamaan sotilasoperaationsa Malissa.

Ranska aloitti ilmaiskut Algerian vieressä sijaitsevassa Malissa viime viikolla. Ranskan tarkoituksena on auttaa entisen siirtomaansa joukkoja taistelemaan viime maaliskuussa kapinaan nousseita islamisteja vastaan.

Malin islamistit ovat tiettävästi kytköksissä terroristijärjestö Al-Qaidaan.

Myös Suomi on ilmoittanut osallistuvansa Euroopan unionin yhteiseen operaatioon Malissa. Suomesta lähetetään maahan noin kymmenen upseeria kouluttamaan maan armeijaa.

Lähteet: BBC, AFP, Reuters, The Local

Useita kuolleita Algerian kaasutehtaan iskussa

Algerian uutistoimiston mukaan maan armeijan hyökkäyksessä vapautui kymmeniä

ulkomaalaisia kaasulaitoksen työntekijöitä. Kidnappaajat puolestaan väittävät, että Algeri-

an armeijan helikoptereista käsin surmattiin 35 panttivankia ja 15 sieppaajaa.

Mokhtar Belmokhtar

– Syntyi Algeriassa 1972. Hän hankki taisteluko-

kemusta Afganistanissa vuoteen 1992 saakka,

kunnes hän palasi kotiinsa Algeriaan ja liittyi

islamistiseen sotilasryhmään.

– Toimi vanhempana komentajana Al-Qaidassa

Maghrebissa ennenkuin jätti järjestön perustaak –

seen oman ryhmänsä.

– Belmokhtar on yhdistetty useisiin ulkomaalais-

ten kidnappauksiin Pohjois-Afrikassa viimeisen

vuosikymmenen aikana.

– Miehen tiedetään toimivan mukana timanttien

ja tupakoiden salakuljetuksessa.

– Tuomittiin elinkautiseen vankeuteen hänen

surmattuaan kymmenen algerialaista tullivirkaili-

jaa vuonna 2007.

Amenasin öljykentillä toimivat algerialainen öljy-yhtiö Sonatrach,

britannialainen BP ja norjalainen Statoil.

16. tammikuuta islamisti-ryhmä hyökkäsi kaasutuotantolaitokselle surmaten

yhden britannialaisen ja yhden algerialaisen.Algerian armeijan iskussa torstaina vapautettiin 77

ulkomaalaista, mutta edelleen perjantaina yli 30 ulkomaalaista oli kateissa.

Suomen meno Maliin – uhka Jemenin panttivangeille?

Islamistien vastaiseen

operaatioon osallistuminen Malissa voi hermostuttaa myös Jemenin al-Qaidan, myöntää tutkija.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltolan mukaan osallistuminen islamistien vastaiseen operaatioon Malissa voi vaarantaa suomalaisten panttivankineuvottelut Jemenissä.

-Totta kai se on mahdollista, jokaisella operaatiolla on seurauksensa, Aaltola toteaa.

Esimerkkinä eri maiden islamistiryhmien yhteistyöstä voidaan nähdä parhaillaan käynnissä oleva panttivankitilanne algerialaisessa kaasutehtaassa.

Algerian islamistit hyökkäsivät kaasutehtaaseen ottaen satoja ihmisiä panttivangeiksi, jotta Ranska lopettaisi taistelun islamisteja vastaan naapurivaltiossa Malissa.

“Räjähdysherkkää”

Tilanne Afrikassa on arvaamaton ja al-Qaida ja sen sidosryhmät vaikuttavat voimakkaasti koko Pohjois- ja Keski-Afrikassa.

-Osittain Malin tapahtumat voivat vaikuttaa Jemeniin, mikäli siellä kidnappausten takana on samantyyppinen ryhmä, Aaltola perustelee.

Hän kuitenkin uskoo, että Suomessa on käytetty kokonaisharkintaa asian suhteen ennen operaatioon suostumista.

EU:n testioperaatio

Malissa järjestettävä EU-operaatio on Aaltolan mukaan yhteinen testitapaus siitä, kuinka unionin yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka voi toimia.

Suomen luopuminen operaatiosta tarkoittaisi samaa, kuin antautuminen al-Qaidan tahtoon.

-Suomen kädet eivät voi olla sidotut siihen, mitä Jemenin al-Qaida tekee. Prosessit Jemenissä ovat paikallisia ja Suomi varmasti toimii aktiivisesti panttivankien vapautumisen puolesta, Aaltola perustelee.

Afrikassa vallitsevan arvaamattoman tilanteen vuoksi on tärkeää, että EU-operaatio hoidetaan nopeasti ja tilanteen hallinta luovutetaan eteenpäin Afrikan unionille.

-Tällaisissa operaatioissa on toki aina vaarana, että ne pitkittyvät, kuten olemme nähneet esimerkiksi Irakin ja Afganistanin kohdalla, tutkija huomauttaa.