Republikens president Alexander Stubb är värd för Gullrandadiskussionerna den 13–14 juni 2024 på Presidentens slott i Helsingfors. Temat för årets diskussioner är Finland och Europa i en värld i förändring.

Det två dagar långa evenemanget inleds med en internationell dag för att se på Europa ur olika perspektiv och analysera den europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken. Dagens programledare är Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter. Den andra dagen fokuserar på Finlands utrikes- och säkerhetspolitik samt Finlands globala roll i olika internationella sammanhang. Programledare är journalisten Jan Andersson.

Evenemanget öppnas torsdagen den 13 juni kl. 13.45 med ett inledningsanförande av republikens president. Den första debatten förs av president Stubb och Nederländernas premiärminister Mark Rutte om bland annat den globala utvecklingen och Europas inriktning efter Europaparlamentsvalet.

Torsdagens andra debatt inleds kl. 15.15 och handlar om den interna dynamiken i Europa. I diskussionen deltar utrikesminister Elina Valtonen, Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis och Norges utrikesminister Espen Barth Eide. Moderator är Richard Milne, korrespondent för Financial Times i Norden och Baltikum.

Dagens tredje och sista debatt med början kl. 16.45 diskuterar Europas globala roll. Frågan diskuteras av Lettlands utrikesminister Baiba Braže, Polens utrikesminister Radosław Sikorski och Jutta Urpilainen, EU:s kommissionär med ansvar för internationella partnerskap. Debatten modereras av Comfort Ero, direktör för International Crisis Group.

Fredagen den 14 juni kl. 9.15 fortsätter evenemanget med en diskussion mellan president Stubb och statsminister Petteri Orpo om Finland som står inför en ny era.

Dagens andra debatt inleds kl. 10.45 och handlar om Finland som en del av den globala västvärlden. Ämnet diskuteras av Heidi Hautala, vice ordförande för Europaparlamentet, överdirektör Janne Kuusela vid försvarsministeriets försvarspolitiska avdelning och akademiforskare Timo Miettinen vid Helsingfors universitet. Diskussionen modereras av Katri Makkonen, ledande rådgivare vid Miltton Oy.

Den sista diskussionen börjar kl. 12.15 med temat Finland som global partner. Debattörer är ambassadör Leena-Kaisa Mikkola vid Finlands ambassad i Peking, Tytti Tuppurainen, ordförande för socialdemokratiska riksdagsgruppen, och Janne Taalas, verkställande direktör för CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation. Moderator är Annastina Haapasaari, ansvarig chefredaktör för tidningen Ulkopolitist.

Gullrandadiskussionerna avslutas med president Stubbs slutord kl. 13.30.

I år har omkring hundra debattörer från olika samhällsområden bjudits in till Gullrandadiskussionerna. Bland deltagarna finns inhemska och utländska beslutsfattare, forskare samt företrädare för förvaltningen, näringslivet, organisationer och medier.

Rundradion direktsänder Gullrandadiskussionerna på Yle TV1 och Yle Arenan.