Haavisto ja Niinistö kehottavat Fortumia maakaapelitöihin
Aamulehti
Kirsti Pohjonen & Juha Ståhle

Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen kommenterade i tidningen Aamulehti den sista presidentvalstenten.


EU: Kumpikin presidenttiehdokkaista seisoi lujasti Euroopan unionin takana Venäjä: Suurin uhka on demokratiavaje ja ympäristön saastuminen Pitkät puheet: Puheet eivät lyhentyneet edes loppusuoralla



Viimeinen ottelu

Pekka Haavisto (vihr) ja Sauli Niinistö (kok) lupasivat toisen kierroksen viimeisen tentin alussa torstai-iltana jatkaa jälleen asialinjalla. Eroja Niinistö löysi talouskäsityksistä. Vaikka talous ei presidentille kuulukaan, taloudella on iso merkitys siinä, miten hyvinvointi turvataan. Haavisto taas nosti erottaviksi tekijöiksi ympäristöarvot ja taloudellisesti kestävän kehityksen sekä aktiivisuuden rauhantyössä.

Suomen paikka on EU:ssa

Sekä Niinistö että Haavisto jaksavat yhä uskoa Euroopan unioniin. Heidän mukaansa Suomen paikka on EU:ssa. Haavisto muistutti, että EU on leviämässä Balkanille ja siellä idea sen vakauttavasta vaikutuksesta elää. Hän kannatti myös talouskuria lisäävää sopimusta talousliitosta. Niinistö oli sopimuksesta yhtä mieltä, kurista on pidettävä kiinni. Parantamista EU:ssa on valtavasti, esimerkiksi säännösten perusperkaus on tarpeen.

Huumorin pilkettä

Ehdokkaat äityivät viimeisessä koitoksessa toistuvasti pitkiin puheisiin. Väliin kumpikin putosi perin koukeroisten termien suohon. Huumoriakin saatiin vähän mukaan. Kysyttäessä Haavisto presidenttinä ohjaisi Niinistön Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n korkeaan tehtävään. Niinistö lupasi vastaavassa tilanteessa lähettää Haaviston vähintään yhtä kauas, kansainväliseen tehtävään YK:ssa tai rauhanturvatöihin.

Venäjän demokratiavaje

Demokratiavajetta Niinistö piti suurimpana Venäjään liittyvänä uhkana. Duuman vaaleissa näkyi hänestä selvää protestia, jonka kanavoituminen on yhä kysymysmerkki. Haavisto seuraa tarkasti, miten presidentinvaalit Venäjällä sujuvat. Putin ei ole saanut kaikkien tukea. Hän piti suurimpana Venäjään liittyvänä uhkana ympäristön saastumista. Kumpikin sai selittää yhteyksiään naapuriin. Tässä Niinistöllä oli niitä useampia.

Terveisiä Fortumille

Nopeatahtisessa kyselyssä Haavisto kannatti naiskiintiöitä pörssiyhtiöiden hallitukseen, Niinistö ei halunnut kiintiöitä. Fortum voisi Haaviston mielestä pistää voitot maakaapeleihin, Niinistö ohjaisi siihen suurimman osan. Kumpikin myönsi rikkeet liikenteessä: Niinistö ylinopeudesta, Haavisto on ajanut väärään suuntaan Porissa ja Tampereella. Kumpikaan ei ollut erottamassa valtiota ja kirkkoa.

Oli jo aikakin loppua

Ehdokkaiden kahden viikon tv-tenttien putki päättyi torstai-iltana. Viimeinen taisto ei tuonut enää uusia piirteitä esiin. Niinistö ja Haavisto eivät intoutuneet enää tuhtiin kamppailuun. Muutama heiveröinen heitto ei sitä vielä toteuttanut. Alusta lähtien vallinnut herrasmiesmäinen ote säilyi. Hienoista väsymistä saattoi kummassakin havaita. Se ei ole ihme, sillä katsojienkin turnauskestävyys alkoi olla koetuksella.

Teija Tiilikainen

Johtaja, päätoimittaja

Ensimmäistä kertaa syntyi vähän sellaista eroa, että yllättäen Euroopan unionin politiikassa Haavisto oli vähän synkempi kuin Niinistö. Hyvin varovaista puhettahan se oli. Kummaltakin koukeroista. Kumpikaan ei tunnustautunut federalistiksi. Loppusuoralla heijastui, että kumpikin hakee ulkopolitiikassa kotitonttinsa. Yllättävän vähän näkyi väsymystä. Teräviä pointteja tuli.

Juhana Torkki

Puheopin kouluttaja

Sauli oli liekeissä. Hän on löytänyt itsensä loppumetreillä. Hän viihtyi talouteen keskittyneessä keskustelussa. Tentti suosi Saulia. Hänellä oli energiaa ja draivia. Oli hyvin keskittynyt ja intensiivinen, innostunut jopa. Haavisto oli ihan hyvä oma itsensä, luova ja innovatiivinen. Ehkä vähän pliisu ja vaisu. Vähän ympäripyöreä. Ylen tentti oli hyvin vedetty. Ehdokkailla oli hyvää dialogia.

Tuomo Martikainen

Valtiotieteen emeritusprofessori

On se hyvä, että nämä keskustelut loppuvat. Perusilmeet ovat selvinneet, on sellaista vanhan toistoa. Ei siellä selviä eroja tullut. Presidentin ensimmäinen ja ylivoimaisesti tärkein tehtävä on, miten Suomi voidaan pitää pystyssä ja nostaa nousuun. Presidentti voi vaikuttaa siihen. Niinistö edusti taloudellista realismia. Haavisto peesasi, mutta hänellä oli taustalla enemmän ihmisoikeusidealismia.