KHO syynää Bagdadiin palautukset
Lapin Kansa
Toni Viljanmaa

Marraskuun rajut pommi-iskut Bagdadissa voivat muuttaa Irakin sisäpoliittisen tilanteen ja Suomen kannan turvapaikkapolitiikkaan. Keväällä 2009 Maahanmuuttovirasto teki päätöksen, jonka mukaan Irakin pääkaupunki ei ole niin turvaton, että sieltä tulevat saisivat somalialaisten tapaan lähes automaattisesti turvapaikan.

– Viime arvion mukaan yleinen tilanne Bagdadissa ei ole sellainen, että se estäisi palautuksen.

– Bagdadiin palauttamisesta ollaan kuitenkin hakemassa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta (KHO) ratkaisua. Vetämässä on valituslupahakemuksia, joissa halutaan KHO:n kanta asiaan, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Irakin pääkaupunkiin ei saisi ketään palauttaa. Samaa mieltä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, joka on pistänyt Ruotsin Bagdad-palautukset jäihin. Selvästi turvallisia Irakin alueita ovat Revon mukaan pohjoisen kurdimaakunnat ja Etelä-Irak.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toby Archer kuvaa erityisesti Bagdadin kristittyjen tilannetta ”helvetilliseksi”. Äärimuslimit ovat käynnistäneet järjestelmälliset pommi-iskut kristittyjen pelottelemiseksi pois maasta.

– Tilanne on parantunut vuosista 2005-2008, mutta uskonnollisten ryhmien jännitteet ovat yhä suuret. Pystyn täysin ymmärtämään, että kristitty turvapaikanhakija ei halua tulla palautetuksi Bagdadiin, Archer sanoo.

Myös toiminta puolueissa voi olla syy tappamiseen.

– Esimerkiksi sosiaalidemokraattinen puoluekanta voi olla riittävä syy murhaamiseen Bagdadissa, samoin ammattiyhdistysihmisiä tapetaan, koska heitä saatetaan pitää liian maallistuneina, Archer sanoo.

Väkivaltaisuuksien rauhoittuminen ennen marraskuuta ja ehkä myös Suomen tiukentunut politiikka ovat vähentäneet irakilaisten turvapaikkahakemuksia. Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli tullut 1 076 lokakuun loppuun mennessä. Tämän vuoden luku on 426.