Historiskt, men betydelselöst möte
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Utrikespolitiska institutets äldre forskare Jyrki Kallio kommenterade i en intervju för Hufvudstadsbladet 12.2. Kiinas och Taiwans historiska möte på minsternivå.

 

 

För första gången sedan 1949 träffas Kina och Taiwan på ministernivå. Ett symboliskt betydelsefullt möte, säger experterna, men några konkreta resultat vill inte ens mötesdeltagarna utlova.

– Det hade varit omöjligt förr att tänka sig att vi i dag skulle sitta här och träffas, sade Zhang Zhijun. Zhang är Kinas minister för Taiwanfrågor, och han träffade i går Wang Yu-chi, minister för Kinafrågor i Taiwan. I går inledde de ett fyra dagar långt möte, det första mötet på hög nivå mellan Kina och Taiwan på 65 år. Senast så här högt uppsatta politiker träffades officiellt var under slutet på det kinesiska inbördeskriget 1949.

Det politiska ställningskriget mellan Kina och Taiwan bottnar i att Taiwan ser sig självt som en självständig politisk enhet, där Republiken Kinas rättmätiga styre finns, medan kinesiska politiker hävdar att ön på Kinas östkust är en del av Kina. Förhållandet mellan de två länderna började tina en aning 2008 i och med ett ekonomiskt avtal, men hittills har alla politiska möten skett mellan nominellt inofficiella organisationer eller pensionerade toppolitiker.

Därför är mötets betydelse framför allt symbolisk, säger Mikael Mattlin, docent i statskunskap vid Åbo universitet. Att man nu träffas på ministernivå betyder i teorin att Kina möter Taiwan som en skild politisk enhet, menar han.

Taiwan ger efter

I praktiken är det ändå ingen storseger för Taiwan, menar för sin del Jyrki Kallio som är Kinaforskare på Utrikespolitiska institutet i Finland.

– Mötet sker på Kinas villkor, och även om det är ett ministermöte, så kommer de kinesiska medierna inte att titulera Wang minister, och det kommer man inte heller att från kinesiskt håll att göra under mötet. Inte heller kommer man att använda begreppet Republiken Kina, som är Taiwans officiella namn. På den punkten har alltså Taiwan tvingats att ge efter.

Att mötet snarast är symboliskt bevisas också av att det inte finns någon officiell dagordning. Enligt Mattlin kommer man med största sannolikhet att fortsätta behandla sådana frågor som redan tidigare varit på tapeten, alltså ekonomiska.

– Det är svårt att säga exakt vad som kommer att diskuteras, men antagligen kommer man att undvika att diskutera politik.

Inte heller mötesdeltagarna utlovar några stora genombrott.

– Det är inte ens lätt för oss att sätta oss ner vid samma bord, säger Wang Yu-chi, enligt BBC.

Prestigefråga

Ekonomiskt utvecklas Taiwan i racerfart, vilket är en av orsakerna till att Kina velat förbättra relationerna. Också umgänget mellan kineser och taiwaneser har ökat: i fjol besökte tre miljoner kineser Taiwan. Men den främsta orsaken till Kinas intresse för Taiwan är att hela kommunistregeringens legitimitet hänger på om den lyckas införliva Taiwan i Kina eller inte, säger Mattlin.

– Frågorna om Taiwan och Tibet är oerhört viktiga för kommuniststyret.

För kineserna är det framför allt en prestigefråga att lyckas återinförliva regioner som Peking anser historiskt vara en del av Kina, vilket även är en orsak till grälet om Senkaku- eller Diaoyu-öarna mellan Japan och Kina. Misslyckandet att återta Taiwan har lett till dalande popularitet för den kinesiska rege­ringen. På samma sätt är frågan om självstyre viktig för taiwaneserna, och många av dem anser att deras regering redan nu gått med på alldeles för många eftergifter mot Kina.

– Vi kommer nog inte att se något genombrott i förhandlingarna vare sig under detta möte, eller under de närmaste åren, säger Kallio.

Diplomati Kina

Fakta:

Kina och Taiwan

• Kina och Taiwan styrs av separata regeringar sedan slutet på det kinesiska inbördeskriget 1949.

• Konstitutionen i Kina gör gällande att Taiwan är en del av Kinas territorium.

• Taiwan har för sin del aldrig formellt tagit avstånd från det flera decennier gamla hävdandet att Taiwan är det rättmätiga sätet för Kinas regering.

• Som en lösning på situationen har Kina erbjudit Taiwan samma typ av begränsat självstyre som gäller i Hongkong.

Citat:

”Antagligen kommer man att undvika att diskutera politik.”

Mikael Mattlin
statsvetare

© Hufvudstadsbladet