Inga enkla lösningar
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Utrikespolitiska institutets äldre forskare Kristi Raik konstaterade i en intervju för Hufvustadsbladet 17.4. att toppmötet i Genève är ett resultat i sig – mer än så ska man inte förvänta sig.

Om toppmötet i Genève blir av, är det ett resultat i sig – men mer än så ska man inte vänta sig, säger Rysslandsforskaren Kristi Raik.
I dag ska representanter för Ryssland, Ukraina, USA och EU träffas i schweiziska Genève för att diskutera situationen i Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har under den gångna veckan varnat för att de utökade EU-sanktionerna och den ukrainska arméns intåg i östra Ukraina ”hotar mötet”. Men ännu i går sade Lavrov att mötet ”än så länge finns med på agendan”.
– Om mötet blir av, så är det ett resultat i sig, eftersom det sänder en signal om att man försöker lösa krisen på diplomatisk väg, säger Kristi Raik på Utrikespolitiska institutet i Finland, som forskar i EU:s och Rysslands relationer.
– Men något mer än så ska man nog inte vänta sig, eftersom parternas utgångspunkter ligger så långt från varandra för tillfället, uppger hon för HBL.
Den stora stötestenen för förhandlingarna är enligt Raik att Ryssland kommer till bordet med sitt eget förslag om att östra Ukraina skulle bli en federalstat.
– Det skulle splittra Ukraina och omintetgöra alla förhoppningar om att landet i framtiden skulle kunna gå med i EU eller Nato. Däremot har ju den ukrainska rege­ringen ställt sig positiv till en viss autonomi för de östra regionerna.

Putin ringde Merkel

Kristi Raik tror att mötet kommer att bli av, eftersom situationen i östra Ukraina trots allt är relativt lugn för tillfället.
– Visserligen har den ukrainska militären satts in, men de verkar nu inte göra så hemskt mycket där. Det ser ut som om de främst avvaktar för tillfället.
Hon utesluter ändå inte att situationen kan eskalera och bli våldsam inom de kommande dagarna.
– Det bästa som det internationella samfundet kan göra nu är att ha en stark närvaro i östra Ukraina, och övervaka minoriteternas rättigheter. På så sätt kunde man dra mattan under fötterna på Rysslands påståenden om att etniska ryssar utsätts för diskriminering.
Enligt ryska Interfax diskuterade Rysslands president Vladimir Putin sent i förrgår med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Merkel ska enligt nyhetsbyrån ha uttryckt hoppfullhet inför mötet. Putin, för sin del, varnade för att Ukraina står vid randen till ett inbördeskrig.
Fakta:
EU:s sanktioner
• EU har infört sanktioner mot
sammanlagt ett 50-tal ryska
politiker, tidigare ukrainska
ledare, toppfolk på Krim och
den ryska flottan och armén.
På måndagen beslutades om
att utöka listan med åtminstone
fyra ukrainare samt ett ännu
oklart antal ytterligare personer.
• Ett ”tredje steg” i form av
mer långtgående handelssanktioner
mot Ryssland har också
förberetts. Än så länge har
dock det tredje steget fått vänta,
inte minst på grund av oron
för att även EU i så fall kommer
att drabbas hårt ekonomiskt.
• I dag ska det hållas ett fyrpartsmöte
i Genève mellan utrikesministrar;
EU:s Catherine
Ashton, USA:s John Kerry,
Ukrainas Andrij Desjtjytsia och
Rysslands Sergej Lavrov.